Concern Kooistra wil ruzie bijleggen

Sjoerd Kooistra in café April. Foto Dennis Beek Beeld Nederlandse Freelancers
Sjoerd Kooistra in café April. Foto Dennis BeekBeeld Nederlandse Freelancers

AMSTERDAM - De dood van horecatycoon Sjoerd Kooistra heeft een opmerkelijke verandering in toon teweeggebracht bij zijn concern Plassania BV.

Het bedrijf, nu onder directie van Kooistra's partner Dick Loorbach en zijn nicht Grietje van der Veen, kondigt aan openheid van zaken te geven en wil alle lopende geschillen met huurders, verhuurders en leveranciers op de kortst mogelijke termijn bijleggen.

Dit staat in een persverklaring die gisteren is uitgegeven door Kooistra's advocaat Oscar Hamme?r?stein. Daarin wordt, voor het eerst, erkend dat de onderneming door ernstige conflicten met drie grote brouwers (Heineken, Inbev en Grolsch) 'feitelijk verlamd' is.

Kooistra, die een week geleden zelfmoord pleegde, heeft altijd gezegd dat zijn bedrijf 'volkomen gezond' is en heeft tot op het laatst een frontale oorlog gevoerd met zijn schuldeisers. Werden de procedures van met name Heineken door Kooistra en Hammerstein neergezet als 'pogingen tot afpersing' en werd in procedures geen millimeter toegegeven, nu wil het bedrijf zo spoedig mogelijk een eind maken aan alle conflicten.

De nieuwe directie van Plassania BV zal zich met een klein team deskundigen buigen over de toekomst van het horecaconcern. Plassania wil alle betrokkenen 'openheid van zaken' geven en 'met open vizier tegemoet treden'.

Pokerspel

Dat het bedrijf daartoe bereid lijkt, is de opmerkelijkste ommezwaai. Het was de belangrijkste eis van Heineken in zijn laatste brief aan Kooistra.

Op 22 juni stelde algemeen directeur horeca van Heineken Nederland, Wouter Fijnaut, een ultimatum aan Kooistra. Heineken eiste van hem volledige toegang tot de boeken van Plassania door registeraccountants, die in opdracht van Heineken, dat nog zeventien miljoen te vorderen heeft, de financiële situatie in kaart moesten brengen. Ook wilde de brouwer volledige opgaaf van alle bezittingen van het concern en van Kooistra privé in binnen- en buitenland.

Het was deze brief, zo verklaarde althans Hammerstein, die Kooistra zo in het nauw bracht dat hij tot zelfmoord overging. De advocaat verklaarde gisteren in NRC Handelsblad dat Kooistra 'pokerspel op hoog niveau heeft gespeeld' en liet doorschemeren dat de koppigheid van Kooistra tot deze tragische ontknoping heeft geleid. ''Hij wilde Heineken op de knieën krijgen.''

Zijn erven lijken, zo valt uit de persverklaring op te maken, nu een andere lijn te kiezen en wel handreikingen te willen doen. Volgende week is er, na een eerste aftastende gesprek tussen de advocaten vorige week, overleg tussen de nieuwe Plassaniadirectie en Heineken. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden