Concept-lijst VVD kent veel nieuwe gezichten

VVD gaat met nieuwe namen de verkiezingen in. Van de huidige zes raadsleden, staan slechts twee op een verkiesbare plaats.

Michiel Couzy
Wethouder Eric van der Burg is voor de derde keer op rij lijsttrekker. Beeld Harmen de Jong
Wethouder Eric van der Burg is voor de derde keer op rij lijsttrekker.Beeld Harmen de Jong

Eric van der Burg, nu wethouder, voert de lijst aan. Hij staat bekend als een van de meest linkse VVD'ers, met name na zijn uitspraak 'hoe meer asielzoekers, hoe beter.' Zijn linksheid wordt gecompenseerd door nummer twee op de lijst Marianne Poot. Zij is raadslid law-and-order bij VVD.

Forum voor Democratie
Elk gekraakt pand in de stad kan rekenen op kritische vragen van Poot. Ook behartigt ze de belangen van de rechtse vleugel als het gaat om integratie en sociale zaken. Poot moet Forum voor Democratie, dat in Amsterdam aast op het gat op rechts van VVD, de wind uit de zeilen nemen.

Hoogste nieuwkomer is Dorienke de Grave, advocaat arbeidsrecht en vrouw van oud-wethouder Frank de Grave. Zij was eerder Statenlid en deelraadslid in Zuid. Anne Martin zit nu in de bestuurscommissie Zuidoost en komt op nummer vijf.

Nieuwkomers
Chris Popma en Claire Martens komen uit het bedrijfsleven, hebben geen politieke geschiedenis en staan als nieuwkomers in de top-10. Paul Slettenhaar, bestuurder in Zuid, staat op nummer zeven en moet hopen dat hij nog een plekje krijgt in de raad. VVD heeft nu zes zetels.

Simon Willing, voormalig stadsdeelbestuurder in Osdorp, sluit de top-10.
Oud-senatoren Edward Asscher en Paul Luijten fungeren als lijstduwer. Luijten was ook twaalf jaar raadslid namens de VVD, waarvan vier jaar als fractievoorzitter.

Van de huidge gemeenteraadsfractie keren vier leden niet terug. Fractievoorzitter Marja Ruigrok had haar vertrek al aangekondigd en is nu lijstduwer op nummer 50. Werner Toonk gaat over de wereld zeilen. Tjakko Dijk en Samira Bouchibti kunnen hun raadswerk niet meer combineren met hun werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden