Concept grondwet Egypte aanvaard; religieuze partijen verboden

De grondwetgevende vergadering in Egypte is zondag akkoord gegaan met een concept voor een nieuwe grondwet. De Egyptenaren kunnen zich deze maand of in januari in een referendum over de tekst uitspreken.

Redactie
Demonstranten op het Tahirplein. Beeld epa
Demonstranten op het Tahirplein.Beeld epa

De nieuwe grondwet legt onder meer vast dat de strijdkrachten met de benoeming van de minister van Defensie moeten instemmen. Die kan dan 8 jaar aan de macht blijven. Volgens de concepttekst is de islam de staatsgodsdienst en is de sharia, de islamitische wetgeving, de belangrijkste bron van de wetten van het land.

De grondwet erkent tegelijkertijd de godsdienstvrijheid, maar politieke partijen op religieuze grondslag zijn verboden. Dat is gericht tegen de Moslim Broederschap, waaruit de begin juli afgezette president Mohamed Morsi voortkwam. Ook worden de vrijheid van vereniging en vergadering en het recht om vreedzaam te demonstreren erkend. Betogingen moeten wel bij de autoriteiten worden gemeld.

Binnen 6 maanden na de bekrachtiging van de nieuwe grondwet moeten er verkiezingen worden gehouden.

Het is mogelijk eerst een president en vervolgens een parlement te kiezen. Nadat de strijdkrachten begin juli de democratisch gekozen president Mohamed Morsi hadden afgezet, meldden zij dat er eerst parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, voordat de Egyptenaren de kans zouden krijgen een nieuwe president te kiezen.

Zondag was het weer onrustig op het Tahirplein in Caïro. Honderden aanhangers van de verdreven oud-president Morsi werden met traangas vedreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden