Computers van UWV grote chaos

AMSTERDAM - Het UWV kampt met een grote administratieve chaos. Vijf jaar na de totstandkoming van de uitkeringsinstantie zijn de computersystemen van diverse voorgangers van deze organisatie nog steeds niet op elkaar aangesloten.Voor de operatie zijn tientallen miljoenen euro's uitgetrokken. Gevolg van de problemen is dat sommige mensen te laat hun uitkering krijgen.

Dat zeggen bronnen binnen het UWV en vakbondbestuurder Willem Banning van de vakbond FNV Bondgenoten, die zich bezighoudt met uitkeringen. Het UWV ontkent dat mensen op hun uitkering moeten wachten als gevolg van computerproblemen. Maar de woordvoerder van de instantie bevestigt dat er nog steeds niet één systeem is.

Oorzaak voor de problemen zijn de diverse computersystemen waarmee het UWV werkt. Uitwisseling van gegevens tussen die systemen lukt vaak niet. Vijf jaar geleden werd het UWV gevormd uit diverse instanties die de WW-, WAO-, en Ziektewetuitkeringen voor bepaalde beroepssectoren uitvoerden. Omdat iedere instantie voor elke soort uitkering een ander computerprogramma had, moesten bij de fusie ruim twintig verschillende systemen in elkaar gevlochten worden. ''Op dit moment is het het UWV gelukt op één onderdeel met een gezamenlijk systeem te komen,'' zegt Banning. ''Problemen zijn er voor de mensen die van het ene in het andere systeem terechtkomen. Bijvoorbeeld van de WW in de Ziektewet. Dat is echt een drama.''

Eerder was al gebleken dat de beoogde samenwerking tussen de Belastingdienst en de uitkeringsinstantie tot een grote chaos heeft geleid. Het UWV heeft grote moeite de gegevens over lonen en sociale premies van de Belastingdienst te verwerken. Daardoor kan de hoogte van pensioenen, uitkeringen en toeslagen voor kinderopvang, huren en zorg niet worden vastgesteld en dreigt vertraging bij de uitbetaling.

De Tweede Kamer heeft minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken in februari om opheldering gevraagd over de administratieve chaos bij de uitkeringsinstantie. In een antwoord op de Kamervragen heeft de bewindsman laten weten dat pas sinds kort 'de omvang van de problemen werkelijk in zicht is gekomen'. Donner verwacht dat de uitkeringsinstantie het hele jaar 2007 nodig zal hebben om de administratie op orde te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden