Compromis NZ-lijn mislukt

AMSTERDAM - De patstelling van de gemeente en de bewoners van de Vijzelgracht is compleet. Het is niet gelukt alsnog afspraken te maken over beperking van extreme overlast bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn.De bewoners stappen begin volgende maand naar de rechter om beperking van de werktijden af te dwingen. Als dat lukt, zal de bouw langer duren, zegt de gemeente.

De bewoners (en met hen ondernemers) eisen dat niet langer wordt gewerkt dan tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur

's avonds en niet in weekeinden.

Wethouder Tjeerd Herrema en bestuurder Erik Koldenhof van stadsdeel Centrum deden de bewoners gisteravond in de bouwkeet aan de Vijzelgracht 'een laatste compromisvoorstel'. Dat houdt in dat 's avonds en in weekenden 'meer in stilte en onder de grond' wordt doorgewerkt en dat er op dertig avonden of vijftien zaterdagen meer overlast kan zijn. Als over veertien dagen geen overeenstemming is bereikt, zal Herrema alsnog een vergunning geven.

De bewoners waren teleurgesteld. Woordvoerder Jan Monasso liet vanmorgen weten niet in beroep bij de gemeente te gaan, maar meteen een kort geding tegen de gemeente en het projectbureau Noord/Zuidlijn aan te spannen. ''Het is nu hard tegen hard.''

''Wij gaan als bewonersgroep eerst nog vergaderen,'' aldus Monasso. ''Maar wij weten nu al dat wij ons hier niet bij neerleggen. De gemeente blijft erbij dat elke dag buiten de wettelijke arbeidstijden doorgewerkt wordt. En dan komen daar ook nog die avonden bij met extreme overlast bij. Dat is niet te harden''

Ook zijn partijen het oneens over de wijze waarop de afgegraven grond afgevoerd wordt. Ook op dat punt dreigen de bewoners beperking van overlast via de rechter af te dwingen. Een derde rechtszaak betreft de schadevergoeding. Monasso: ''Het werk had klaar moeten zijn, maar gaat nu twee keer zo lang duren als ons was beloofd. Daarom eisen we schadevergoeding, smartengeld, per 1 januari 2008.

Paul Andriessen van het projectbureau Noord/Zuidlijn: ''Wij willen af en toe een inhaalslagje kunnen maken.''

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden