Complete straten onder curatele in strijd tegen criminaliteit

Amsterdam voert de strijd op tegen de vermenging van de onder- en bovenwereld in de stad. Complete straten of gebieden kunnen voortaan door de burgemeester onder curatele worden gesteld waardoor ingrijpen bij bedrijven die met crimineel geld worden gefinancierd makkelijker moet worden.

Een van de omstreden hotels van de familie Shi, het Best Western Couture Hotel in Nieuw-WestBeeld Google Streetview

Ook in sommige bedrijfstakken, zoals de hotelbranche, wordt steviger opgetreden. Dat heeft het college van b. en w. besloten.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het vergaande voorstel om hele straten, gebieden of branches aan een vergunningsplicht te onderwerpen als de burgemeester het nodig vindt om op bepaalde plekken de openbare orde te handhaven of overlast in te dammen.

De strakkere regels kunnen alleen worden opgelegd als opsporingsinstanties aantonen dat criminelen hun greep op de bovenwereld versterken of bij ontoelaatbare overlast. De burgemeester kan volgens het plan voortaan ook preventief optreden: als het gevaar dreigt dat een bedrijf wordt misbruikt voor criminaliteit of met zwart geld wordt gefinancierd.

Bibop
Het beleid is afgekeken van Rotterdam. Sinds eind vorig jaar zijn op het stadhuis aanpassingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voorbereid. Nu kan het stadsbestuur alleen streng ingrijpen in specifieke gebieden, zoals de Wallen, en branches zoals bepaalde horeca, de prostitutie en gokhallen.

Wie een vergunning aanvraagt, moet een bedrijfsplan maken waarin ook staat hoe de onderneming legaal wordt gefinancierd. Een exploitant of leidinggevende mag niet 'van slecht levensgedrag zijn'. Ook tegen het uitbuiten van vreemdelingen kan straks harder worden opgetreden.

Wie in een nieuw aangewezen gebied of branche straks een vergunning aanvraagt, kan worden gecontroleerd aan de hand van de wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) - de wet waarmee de gemeente in de horeca en prostitutie en op de Wallen al streng optreedt.

Hotelmarkt
Eerst was het de bedoeling vooral tegen losse ondernemingen op te treden, zoals massagesalons, souvenirwinkels en spyshops. Gaandeweg is het plan opgevat in te grijpen in branches of delen daarvan, te beginnen met de onderkant van de hotelmarkt.

Uit een rapport van de gemeente, politie en justitie over misstanden in hotels blijkt dat nu onvoldoende kan worden opgetreden tegen financiering met crimineel geld. Een hotel kan alleen door de Bibob worden gehaald als daar een bar of restaurant in zit die alcohol schenken. Als de drankvergunning is ingetrokken, wat geregeld is gebeurd, mag het hotel wel gewoon open blijven.

Prostitutie
Amsterdam telde vorig jaar 440 hotels, waarvan de helft drie sterren of meer heeft. De andere helft staat lager aangeschreven. Die veelal kleinere hotels maken met 5700 kamers 18 procent van de markt uit. Daar zijn veel misstanden, zoals ook illegale prostitutie.

Het hotelnetwerk van familie Shi

Van de 13 hotels waarvan de laatste jaren de drankvergunning is ingetrokken, maar waar klanten nog wel overnachten, zijn er 6 van de Chinese familie Shi. Tegen de Shi Groep loopt al jaren een grote strafzaak.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 29 hotels direct of indirect aan de familie worden gekoppeld. Behalve de 8 hotels die eigendom zijn van de Shi Groep, zijn er 4 direct aan de familie verbonden en nog eens 17 indirect.

Bij een vergunningstelsel zou een groot deel van de hotels niet door de Bibob komen, staat in het rapport. De familie Shi heeft de beschuldigingen over misstanden eerder 'bizar' genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden