Recensie

Complete dvd-box van filmgrootmeester Jacques Tati is een pareltje (*****)

Alle zes digitaal gerestaureerde films van de grootmeester van de Franse komedie zijn uitgebracht op één dvd-box. 'Jacques Tati, de complete collectie' biedt geweldig veel kijkplezier en is bovendien een inspirerende studiebron.

Jos van der Burg
Still uit 'Playtime' (1967) Beeld Lumière
Still uit 'Playtime' (1967)Beeld Lumière

Het heeft lang geduurd, maar het wachten is beloond: na het zien van 'Jacques Tati, de complete collectie' weet de kijker meer van de grootmeester van de Franse komedie en zijn werk dan hij ooit wist dat hij wilde weten.

Dat de box Tati's vijf schitterend digitaal opgepoetste speelfilms, plus zijn tv-film 'Parade', bevat, is al mooi, maar dat ook zijn korte films er in te vinden zijn, maakt hem echt bijzonder.

Studiebron
Dat de box ook nog eens zes uur aan documentaires, een rondleiding door Tati op de set van 'Playtime' en audiocommentaar van Tatispecialist Stéphane Goudet bevat, maakt het feest compleet. Dit is de definitieve Jacques Tatibox, die geweldig veel kijkplezier oplevert en een inspirerende studiebron is.

Filmstudenten kunnen leren hoe je een komische scène opbouwt, filmhistorici zien hoe Tati zich van vaudevilleartiest ontwikkelde tot humoristische criticus van het moderne leven. Vergelijk bijvoorbeeld het filmpje Gai dimanche uit 1935, waarin Tati als zwerver geld probeert te verdienen aan een groep toeristen, met Cours du soir dertig jaar later.

Spitsvondige humor
De kluchtige humor in het eerste filmpje doet denken aan Buster Keaton, maar in het tweede filmpje, waarin Tati als Monsieur Hulot een groep zakenmannen onderwijst in de businessetiquette, zien we een zelfbewuste komiek, die de moderne tijd met spitsvondige humor te lijf gaat.

Leerzaam is ook het korte filmpje 'L'école des facteurs' (1946), een voorstudie van Tati's grootste succes 'Jour de fête' (1949), waarin een dorpspostbode in de greep van de moderne tijd de post sneller wil bezorgen. Jour de fête trok in Frankrijk bijna zeven miljoen (!) bezoekers.

Flop
Dat succes evenaarde Tati nooit meer, al waren ook zijn eerste twee Hulotfilms ('Les vacances de Monsieur Hulot' en 'Mon oncle') zeer succesvol. Aan het succes kwam een tragisch einde met 'Playtime' (1967), waarin Hulot door de wereld van de kille moderne bedrijfsarchitectuur doolt. Nu een onbetwist meesterwerk, toen een reuze flop.

Instructief is Tati's rondleiding op de set van 'Playtime', waarin hij zijn afkeer van het overgeorganiseerde moderne leven belijdt. Let wel: dat was in 1967. Wat zou Tati van onze tijd hebben gevonden?

DVD: 'Jacques Tati, de complete collectie'
Van: Lumière Classics

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden