Compensatie voor werknemers Hemwegcentrale bij verlies baan

Werknemers van de Hemwegcentrale en de kolenoverslag in de Amsterdamse haven komen in aanmerking voor compensatie als hun baan verdwijnt vanwege het sluiten van de kolencentrale.

FNV verwacht dat 100 tot 150 mensen uit de Hemwegcentrale een beroep kunnen doen op het mobiliteitscentrum.Beeld ANP

Vakbond FNV had voor het personeel al een ‘kolenfonds’ van 22 miljoen euro afgedwongen bij de rijksoverheid vanwege de sluiting van de kolencentrale, die voor het eind van dit jaar gepland staat. Uit dit fonds kunnen de werknemers die hun baan verliezen, hulp krijgen bij het zoeken naar nieuw werk, bijscholing en omscholing.

Uit dit fonds komt nu ook geld beschikbaar voor compensatie van de mensen die niet meteen een nieuwe baan vinden of ander werk accepteren dat minder goed verdient.

‘Nadeelcompensatie’

De compensatie is voor maximaal drie jaar en kan oplopen tot 100 procent van het laatstverdiende loon. Deze komt boven op het sociaal plan dat de vakbond nog wil afspreken met energiebedrijf Vattenfall, het vroegere Nuon, de eigenaar van de kolencentrale.

Volgens FNV is de ‘nadeelcompensatie’ ook een uitkomst voor werknemers in de ‘kolenketen’ die op minder dan drie jaar van hun pensioen zitten.

Voor de bemiddeling naar omscholing, nieuw werk en compensatie opent FNV samen met het UWV op 1 november een loket in het Amsterdamse Vakbondshuis aan de Derkinderenstraat. FNV verwacht dat 100 tot 150 mensen uit de Hemwegcentrale een beroep kunnen doen op het zogeheten mobiliteitscentrum. Dat staat ook open voor werknemers uit de keten van toeleveranciers van de Hemwegcentrale, zoals kolenoverslagbedrijf OBA, afvalverwerkers, de binnenvaart en havendiensten.

Klimaatakkoord

Deze zomer werd het kolenfonds afgedwongen door de vakbeweging en de milieubeweging bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord. “Wij vinden dat de energietransitie een maatschappelijke transitie is waarbij je sociaal met mensen om moet gaan,” zegt een FNV-woordvoerder.

De vakbond zegt lering te hebben getrokken uit de sluiting van de kolenmijnen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen in Limburg tienduizenden mijnwerkers in één klap zonder werk kwamen te zitten. “Mensen kunnen zelf aangeven welke beroepsrichting zij willen kiezen en worden daar intensief bij begeleid. We laten niemand achter,” zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

“Collega’s die hun baan kwijtraken en niet meer aan de bak komen, hebben nu toch enige zekerheid dat ze er niet flink op achteruitgaan,” zegt Jan Tang namens de FNV-leden die bij de Hemwegcentrale werken. “Ook niet als ze straks een lager betaalde baan accepteren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden