Compensatie voor slachtoffers geweld en misbruik jeugdzorg

Slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg kunnen straks aanspraak maken op een schadevergoeding. Vrijdagmiddag komen lotgenoten samen op een bijeenkomst in Nieuwegein.

Een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter deed onderzoek naar geweld in de jeugdzorg.Beeld ANP

Dat meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Het is nog niet bekend hoe de compensatieregeling eruit komt te zien. De slachtoffers kregen in juni al excuses van het kabinet, toen uit het eindrapport van de commissie-De Winter bleek dat jongeren in de jeugdzorg onvoldoende werden beschermd tegen lichamelijk, psychisch en seksueel geweld.

De verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemden het toen in een reactie ‘niet te bevatten’ dat deze kinderen ‘aan wie juist een veilige omgeving geboden had moeten worden, geen veiligheid en geborgenheid hebben gevonden’. De slachtoffers hebben volgen de bewindspersonen recht op ‘excuses, erkenning, hulp en ondersteuning van de overheid’.

Erkenning

Een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter deed tussen 2015 en 2019 onderzoek naar alle vormen van geweld in de jeugdzorg in de periode vanaf 1945. Het rapport, dat in juni vorig jaar verscheen, concludeerde dat er in de hele onderzochte periode geweld en misbruik voorkwam. Tot 1970 was er vooral sprake van ‘fysiek geweld’ door pleegouders en groepsleiding van instellingen, daarna was het vooral geweld van jongeren onderling. Sommige pupillen, zo schrijven de onderzoekers, maakten ‘ernstig en veelvuldig geweld’ mee.

In de aanbevelingen die de commissie-De Winter het kabinet meegaf, stond als eerste erkenning genoemd. Daarbij werd een ‘individuele regeling’ genoemd als optie, maar tegelijkertijd merkten de onderzoekers op dat daaraan risico’s kleven. Een deel van de slachtoffers ziet zo’n individuele regeling weliswaar als een erkenning, maar het verzamelen van bewijsmateriaal kan een zware emotionele belasting zijn.

De Jonge en Dekker schreven november vorig jaar al aan de Kamer dat zij in februari met ‘een breed palet aan erkenningsmaatregelen’ zouden komen. Bij de uitwerking daarvan zijn de slachtoffers volgens de bewindspersonen nauw betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden