Communisten Chili: Graaf resten dichter Pablo Neruda op

De Communistische Partij in Chili heeft een oproep gedaan om de stoffelijke resten van schrijver en dichter Pablo Neruda te laten opgraven. Zo moet duidelijk worden of de Nobelprijswinnaar in 1973 vlak voor zijn overlijden wellicht een dodelijke injectie heeft gekregen.

Pablo Neruda becommentarieert in Parijs, waar hij op dat moment Chileens ambassadeur is, de toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur in 1971. Beeld ap
Pablo Neruda becommentarieert in Parijs, waar hij op dat moment Chileens ambassadeur is, de toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur in 1971.Beeld ap

Dat meldt de BBC. Neruda overleed destijds twaalf dagen nadat een anticommunistische staatsgreep Augusto Pinochet aan de macht had gebracht ten koste van Neruda's persoonlijke vriend Salvador Allende. Over de precieze toedracht van Neruda's overlijden is in communistische kring altijd gespeculeerd.

Dodelijk gif
Van de 69 jaar oud geworden Neruda was bekend dat hij leed aan prostaatkanker. Om die reden zou hij ten tijde van zijn dood in het ziekenhuis zijn opgenomen. Vlak voor zijn overlijden werd hij geïnjecteerd met een pijnstillend middel.

Volgens Eduardo Contreras, die namens de Communistische Partij optreedt als advocaat in de affaire, is het heel goed mogelijk dat Neruda bij die gelegenheid is ingespoten met een dodelijk gif. Neruda genoot niet alleen faam als dichter, maar was ook senator, oud-ambassadeur en een vooraanstaand lid van de Communistische Partij.

Salvador Allende
De rechter in de zaak is dezelfde die eerder dit jaar de opgraving gelastte van de overblijfselen van president Salvador Allende. Die opgraving moest duidelijk maken of Allende in 1973 tijdens de bestorming van het presidentieel paleis zelfmoord had gepleegd, of door militairen om het leven was gebracht.

Twee maanden later kwam een team van internationale deskundigen tot de conclusie dat Allende zichzelf het leven had benomen.

Neruda in 1952 in Capri, Italië. Beeld AP
Neruda in 1952 in Capri, Italië.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden