Communicatieman start actie voor komst Soho House

Communicatieman Vincent van Dijk is een Facebook-actie gestart om Soho House alsnog naar Amsterdam te halen. De rechter heeft de komst van het concept in het Bungehuis recentelijk juist verboden.

Het Bungehuis in de Spuistraat. Beeld Rink Hof
Het Bungehuis in de Spuistraat.Beeld Rink Hof

Van Dijk 5000 hoopt likes te verzamelen op een Facebookpagina, om daarmee naar de gemeenteraad te stappen. Soho House is namelijk niet zomaar een hotel, maar een club waar júist Amsterdammers van zullen profiteren, zegt Van Dijk, die mede-eigenaar is van communicatiebureau HBMEO.

"Je kan met een lidmaatschap gebruikmaken van de spa, je kan er films kijken en werken. Het is inderdaad ook een hotel, maar dat is slechts een klein gedeelte."

Van Dijk schreef in het verleden het boek Amsterdam Slaapt, waarvoor hij een jaar lang elke dag in een ander hotel in de stad sliep. Ook organiseert hij jaarlijks de Hotelnacht.

Hij ontkent betrokken te zijn bij Soho House, maar hij voert wel campagne op de website van zijn bedrijf. "Ik ben slechts actievoerder, ik het het gewoon tof en wil hiermee laten zien dat er ook Amsterdammers zijn die wel graag zien dat Soho House naar de stad komt."

De rechter heeft eind mei in een rechtszaak, die was aangespannen door een groep buurtbewoners, bepaald dat het concept van Soho House niet onderscheidend genoeg is om een vergunning te krijgen.

Dat is dé uitzonderingsregel op de hotelstop die sinds dit jaar in de bepaalde delen van de stad geldt.

Van Dijk: "Ik vind het een vreemde uitspraak. Ik heb in 365 hotels in Amsterdam geslapen, maar een onderscheidender concept dat van Soho House heb ik nog niet gezien. Wethouder Ollongren zei vorige week nog dat Amsterdam zich steeds meer onderscheidt als creatieve wereldstad. Dan moet Soho House er volgens mij júist komen."

Lees ook: 'Hotels zijn er bij ons vooral voor de toerist en de economie, dat is jammer'

Vincent van Dijk ziet Soho House graag opdoemen in de Spuistraat. Beeld Marijke Stroucken
Vincent van Dijk ziet Soho House graag opdoemen in de Spuistraat.Beeld Marijke Stroucken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden