Commotie over sluiten Maloe Melo blijkt voorbarig

De nieuwe bovenbuurman van Maloe Melo klaagt over geluidsoverlast. Maar berichten dat het legendarische muziekcafé met sluiting wordt bedreigd zijn zeer voorbarig.

Peter van Brummelen
Jur Scherpenzeel in zijn Maloe Melo (foto uit 2008) Beeld Jean-Pierre Jans
Jur Scherpenzeel in zijn Maloe Melo (foto uit 2008)Beeld Jean-Pierre Jans

Al sinds 1984 is Jur Scherpenzeel uitbater van het café aan de Lijnbaansgracht.

Nadat de zaak in 1994 verhuisde naar een pand een paar deuren verderop is er nauwelijks meer iets veranderd in Maloe Melo, een klassieke pijpenla met voorin een café en achterin één van de kleinste concertzalen van de stad: meer dan tachtig bezoekers passen er niet in het live-deel.

Sinds kort heeft het café een nieuwe bovenbuurman, die bij de gemeente heeft geklaagd over geluidsoverlast. "De vorige bewoners hebben er acht jaar gewoond zonder ook maar één keer te klagen. De nieuwe bovenbuurman vindt onze muziek te hard en wil ook niet dat bezoekers voor de deur een sigaretje roken."

Nogal vreemd om boven een muziekcafé te gaan wonen als je zo aan je rust hecht, vindt Scherpenzeel. En veel bezoekers en popmuzikanten zijn het met hem eens.

Plannen werden gesmeed voor een benefietavond in Paradiso, waarvan de opbrengsten naar Maloe Melo zouden gaan; als bijdrage in de kosten van een advocaaat en verdere geluidsisolatie.

Commotie
Uitbater Scherpenzeel is beduusd over alle commotie. Op de sociale media zou je makkelijk de indruk krijgen dat zijn zaak binnenkort de deuren moet sluiten.

Maar volgens een woordvoerder van de gemeente is daarvan geen enkele sprake.

"Tot sluiting van een café wordt pas overgegaan na herhaalde en voortdurende overtreding van de regels. Daar zijn we bij Maloe Melo héél ver van af. Op 10 april heeft de gemeente in de woning boven Maloe Melo een geluidsmeting gedaan en die viel net binnen de wettelijk geluidsnorm. Wel was in de woning enig basgeluid te horen."

Of aanpassingen nodig zijn, moet blijken uit een zogeheten geluidsrapport, op te stellen door een onafhankelijke instantie. De gemeente heeft Scherpenzeel om een nieuw rapport gevraagd omdat in het huidige de woning van de klager niet is opgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden