Commotie over onorthodoxe medische methoden bij Ajax

De medische begeleiding van spelers leidde tijdens de Cruijff-revolutie tot grote onenigheid bij Ajax. Uit het buitenland gehaalde begeleiders hielden er praktijken op na die vragen opriepen.

Trainingscomplex De Toekomst van Ajax. Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Trainingscomplex De Toekomst van Ajax.Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Tot ongenoegen van Johan Cruijff werden buitenlandse adviseurs in 2014 afgedankt bij het eerste elftal. Maar ze bleven wel betrokken bij de jeugdopleiding van Ajax. Uit hun hoek kreeg een enkele jeugdspeler advies om verstandskiezen te trekken ter bestrijding van blessures.

Of het trekken van kiezen werkt, is nooit bewezen. "Er zijn te weinig wetenschappelijke studies die aantonen dat zulke primaire preventie werkt," aldus Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij het UMC in Utrecht.

Knieschijven
De medische adviezen leidden dit najaar tot commotie bij ouders van jeugdspelers, die zich onder druk voelden staan om akkoord te gaan. Een woordvoerder van Ajax zegt dat spelers voor een second opinion hun eigen tandarts hebben geraadpleegd. "Ajax laat spelers uiteraard vrij in het maken van keuzes op dit terrein."

Bij het advies speelde de Italiaanse (tand)arts Umberto Martino een belangrijke rol, die problemen aan bijvoorbeeld de slokdarm, lendenen, pezen en knieschijven herleidt tot het gebit.

Gevraagd naar wetenschappelijk bewijs van een verband tussen vermindering van blessures en het trekken van verstandskiezen, stelt hij in een schriftelijke reactie dat zijn 'experimentele methoden' met het huidige instrumentarium niet meetbaar zijn, zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld veel fysiotherapeutische behandelingen. Verstandskiezen kun je verwijderen zonder de kauwfunctie aan te tasten, aldus Martino.

Gebrek aan draagvlak
Martino was vanaf 2013 betrokken bij de Ajaxjeugd. Na het opstappen van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk eind vorig jaar nam Ajax ook bij de jeugdopleiding afscheid van Martino. Navraag bij Ajax leert dat dat kwam door gebrek aan draagvlak, gevoed door het ontbreken van aantoonbaar succes en door de taalbarrière.

Martino zelf weet niet waarom hij is weggestuurd: "Dat zou ik ook wel willen weten (..) Ik ben zo'n persoon die in de voetballerij tot op de dag van vandaag weinig of niet wordt gewaardeerd."

Lees deel I van een drieluik over de gefnuikte Cruijff-revolutie bij Ajax. Zaterdag volgt deel II.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden