Plus

Commissielid Hans Bremer zet regels naar zijn hand

Van de waterschappen tot het lokale bestuur: Hans Bremer laat een spoor van ellende achter. En nu wordt hij ook verdacht van fraude binnen zijn vereniging van eigenaren.

Hans Bremer wist zich in de bestuurscommissie van Noord te liegen, zonder in het stadsdeel te wonen. Beeld -
Hans Bremer wist zich in de bestuurscommissie van Noord te liegen, zonder in het stadsdeel te wonen.Beeld -

Ook tijdens de laatste vergadering van de bestuurscommissie in Noord schoof hij gewoon weer aan. Hans Bremer werd in oktober uit de commissie gezet nadat duidelijk was geworden dat de voorman van de Partij voor Vrije Amsterdammers niet woonachtig is in het stadsdeel, een voorwaarde om lid te kunnen zijn van de commissie.

Bremer was weliswaar eigenaar van een woning in Noord, maar deze bleek illegaal te worden verhuurd. Bij een controle werd op alle ­kamers een slot aangetroffen. Het stadsdeel­bestuur nam geen genoegen met de verklaring van Bremer dat hij de nachten doorbracht in een slaapzak op de bank in de keuken, en was unaniem in het oordeel: wegwezen.

Een blamage
Toch is het Bremer gelukt zijn termijn - hoofdzakelijk zwijgend - uit te zitten, en daarmee ook de vergoedingen te incasseren voor de bijgewoonde vergaderingen. Na het besluit van het algemeen bestuur diende hij een bezwaarschrift in. Dat werd vorige maand ongegrond verklaard. Omdat tegen dat besluit tot eind maart een beroep mogelijk is, kon Bremer zijn karwei afmaken.

Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum is ongelukkig met de situatie: "De heer Bremer had de eer aan zichzelf moeten houden door direct op te stappen. Hij heeft moedwillig de integriteit geschonden en dat vind ik een blamage naar de andere bestuurders die wel naar eer en geweten hebben gehandeld. Hij heeft een zetel ingenomen die naar een andere volksvertegenwoordiger had kunnen gaan."

Het is een einde in stijl van de treurige carrière van een scharrelaar in het lokaal bestuur. In 2004 haalde Bremer het landelijke nieuws toen hij zich bij de waterschapsverkiezingen in zestien waterschappen tegelijk kandidaat stelde. Hoewel hij had gesjoemeld met ondersteunende verklaringen, werd hij gekozen in drie waterschapsbesturen.

Minder­jarige
In 2006 probeerde Bremer dat kunstje te herhalen door zich in Amsterdam in vier stads­delen kandidaat te stellen voor zijn politieke partij Amsterdam Leeft! Het hoofdstembureau haalde in drie stadsdelen een streep door zijn naam en die van andere kandidaten. Alleen in het stadsdeel waar hij woonde, Oud-Zuid, mocht Bremer meedoen aan de verkiezingen.

In 2014 nam Bremer met zijn Partij voor Vrije Amsterdammers zowel in de stad als in vier stadsdelen deel aan de verkiezingen, nu met verschillende kandidaten. De partij haalde voldoende stemmen in Noord en Zuidoost. De lijsttrekker in Zuidoost bleek in Apeldoorn te wonen en niet van zins te verhuizen.

De nummer twee op de lijst bleek de minder­jarige zoon van Wiljo van Bennekum, lijsttrekker in Oost en momenteel in de race voor een zetel in de gemeenteraad met zijn Anti-Scooter Partij. Bij gebrek aan kandidaten ging de zetel in Zuidoost naar het CDA, een besluit dat Bremer tot voor de Raad van State aanvocht.

Gebonk op de deur
Bezwaar maken en procederen, het lijkt een tweede natuur van de volksvertegenwoordiger. En niet alleen in de politiek. Later deze maand dient voor de kantonrechter in Amsterdam een zaak die Bremer heeft aangespannen tegen de drie mede-eigenaren van het huis aan de Hemonystraat in Zuid waar hij de bovenste verdiepingen bewoont.

Bremer maakt nu bezwaar tegen het besluit van de vereniging van eigenaren om hem te wippen als voorzitter. Dat gebeurde enkele maanden geleden, uit onvrede over de wijze waarop Bremer zijn rol vervulde; vrijwel dagelijks mailend, strooiend met boetes en, als hij zijn zin niet kreeg, bonkend op de deuren.

Leidraad was daarbij een pakket regels die de vve volgens Bremer heeft aangenomen in 1994 - toen Bremer nog de enige bewoner was. Tijdens deze bijeenkomst zou hij zichzelf hebben aangesteld als voorzitter en beheerder, met een opzegtermijn van vijf jaar. Ook stelde hij het honorarium vast voor de taken van de voorzitter, zoals het uitschrijven van vergaderingen.

Affiche van de PVVA, een naam waarmee Bremer kiezers van PVV en PvdA op het verkeerde been probeerde te zetten. Beeld -
Affiche van de PVVA, een naam waarmee Bremer kiezers van PVV en PvdA op het verkeerde been probeerde te zetten.Beeld -

Nog een regel van belang: besluiten van de vereniging dienen door 75 procent van de stemmen te worden gesteund. Aangezien Bremer als eigenaar van twee verdiepingen goed is voor twee van de zes stemmen binnen de vereniging kan er feitelijk niet een besluit worden genomen zonder zijn instemming.

Onduidelijke taken
Ook opmerkelijk: de man die zijn vermeende woonhuis in Noord zonder vergunning verkamerde en verhuurde, deelde in dezelfde periode als voorzitter van de vereniging een boete van ruim 15.000 euro uit aan de eigenaar van de benedenverdieping wegens Airbnb-verhuur.

De boetes werden nooit betaald, maar de nieuwe voorzitter kreeg recent wel inzage in de afschriften van de (geblokkeerde) bankrekening van de vereniging. Bremer bleek daar structureel geld af te hebben gehaald, voor het uitschrijven en notuleren van vergaderingen, maar ook voor onduidelijke taken zoals het organiseren van een dakreparatie (600 euro).

In een periode van twee jaar is op deze manier naar schatting 10.000 euro van de rekening verdwenen. Onrechtmatig handelen, is de conclusie van advocaat Charissa de Vries die de eigenaren bijstaat. "We handelen eerst deze zaak bij de kantonrechter af. Daarna zal er aangifte worden gedaan van fraude in een poging het geld terug te vorderen."

Bremer laat in een kort voor de deadline ontvangen reactie weten dat er weinig klopt van het artikel, met name van de passages over de vve.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden