Commissie zet zaak Alves verder onder druk

ZEIST - Middlesbrough, AZ of toch gewoon Heerenveen? Nog even geduld en dan weet Afonso Alves definitief voor welke voetbalclub hij vanaf 1 februari gaat spelen. De spoedarbitragecommissie van de KNVB gaf maandagavond laat aan dat het vonnis in de zaak er mogelijk niet voor donderdag, de laatste dag waarop transfers mogelijk zijn, is.Voorzitter Franken gaf aan dat de feiten van beide partijen zo ver uiteen lopen, dat een snelle uitspraak onmogelijk is. ''Er zijn feiten en argumenten genoemd die bewijs behoeven. Ik moet mogelijk getuigen oproepen. Als dat zo is, is de uitspraak zeker niet voor donderdag.''

Door die opmerkingen van Franken is het mogelijk dat Heerenveen, AZ, Alves en Middlesbrough de komende dagen alsnog met elkaar in overleg treden. De vier partijen weten nu immers dat als ze het vonnis moeten afwachten, ze mogelijk allemaal de dupe worden. Alves is dan genoodzaakt om in Heerenveen te blijven. Daarbij heeft niemand belang.

Oorspronkelijk stond de zitting gepland voor donderdag, maar op verzoek van beide partijen ging die niet door. Alves en AZ hoopten hun meningsverschil over de rechtsgeldigheid van een in december gesloten arbeidsovereenkomst onderling op te lossen. Dat lukte niet.

Inzet van de zaak was de rechtsgeldigheid van het contract dat Alves op 23 december, na de thuiswedstrijd tegen Roda JC, ondertekende bij de Alkmaarders. Op het contract ontbreekt de handtekening van Luiz Fernando Ribeiro, de Braziliaanse advocaat van Alves. De overeenkomst van de spits met AZ is daarom niet rechtsgeldig, zo beweerden Ribeiro en de Nederlandse advocaat Pim de Vos maandag in Zeist.

De advocaten van Alves confronteerden de arbitragecommissie met regels van wereldvoetbalbond FIFA. Eén van die regels is dat een contract altijd moet worden ondertekend door de speler zelf én een zaakwaarnemer met licentie of een advocaat. ''Afonso Alves is in de maatschappij volkomen afhankelijk van anderen. Hij heeft alleen de lagere school gedaan en is het Engels niet machtig. Alves is een groot kind'', aldus De Vos. ''AZ had dat kunnen weten. Alves begrijpt geen snars van de overeenkomst.''

Het contract met AZ is alleen ondertekend door Alves zelf en niet door een zaakwaarnemer met licentie of een advocaat. Volgens De Vos heeft AZ onderhandeld met zaakwaarnemers zonder licentie, te weten de heren Tiburcia en Caio.

Eric Vilé, de advocaat van AZ, vertelde voorzitter Franken van de arbitragecommissie dat de overeenkomst wel rechtsgeldig is. ''De naam van Ribeiro is alleen op het contract opgenomen ter dekking voor zijn twee zaakwaarnemers. Tiburcia en Caio hebben de zaken namens Alves gedaan. Bij de ondertekening op 23 december heeft technisch directeur Marcel Brands het contract punt voor punt doorgenomen. Zaakwaarnemer Caio vertaalde daarop alles in het Portugees voor Alves. Caio is namelijk de Engelse taal machtig. Bij elk punt gingen Alves en zijn adviseurs akkoord.''

''De advocaten van Alves doen nu voorkomen alsof hij onnozel is'', aldus Vilé, die tevens duidelijk maakte dat het 'kamp Alves' heel goed wist dat van een concept-contract geen sprake was. ''Het woord concept is pas voor het eerst gevallen op 10 januari, door Ribeiro. Ribeiro is verder helemaal niet bij de onderhandelingen betrokken geweest. Dit was geen concept of een aanbieding.'' (ANP)

© Het Parool, 29-01-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden