Commissie VS erkent Armeense genocide

WASHINGTON/ANKARA - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin de Ottomaanse slachtpartijen onder Armeniërs in 1915 'genocide' worden genoemd.Dit gebeurde ondanks waarschuwingen van het Witte Huis en de regering in Ankara voor een verslechtering van de Amerikaans-Turkse betrekkingen.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Huis stemde met 27 stemmen voor en 21 tegen in met de symbolische resolutie. De tekst wordt nu naar het voltallige Huis gestuurd dat naar verwachting half november over de resolutie stemt. Ook in de Senaat is een soortgelijke tekst ingebracht.

Het Witte Huis zei de aanname van de resolutie ''te betreuren''. President George Bush had eerder woensdag nog bij het Congres erop aangedrongen geen Armeense-genocideresolutie aan te nemen. De resolutie zou ''grote schade'' toebrengen aan de relatie met Turkije, aldus de president.

Kort daarvoor deed minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ook al een soortgelijke oproep. Volgens Rice zou de resolutie ''zeer problematisch'' zijn voor de Amerikaanse banden met Turkije en het Midden-Oosten en ''zeer destabiliserend werken voor onze inspanningen in Irak en Afghanistan''. De Turkse president Abdullah Gul noemde de resolutie ''onacceptabel'' en ''van geen enkel belang'' voor het Turkse volk. De Turkse premier Tayyip Erdogan zei eerder op de Turkse tv dat de band tussen Washington en Ankara 'verzwakt' wordt als de resolutie wordt aangenomen. Turkije waarschuwde eerder al dat de resolutie ertoe kan leiden dat de Amerikaanse strijdkrachten geen gebruik meer mogen maken van militaire bases in het zuidoosten van Turkije. Volgens de Amerikaanse minister Robert Gates van Defensie gaat 70 procent van de luchtvracht bestemd voor de troepen in Irak via de bases in Turkije.

Turkije ontkent dat in 1915 tot een miljoen Armeniërs zijn vermoord. Er zouden hooguit een half miljoen Armeniërs zijn omgekomen tijdens een burgeroorlog waarin ongeveer eenzelfde aantal Turken zou zijn bezweken.

Intussen dreigt Ankara militairen naar Noord-Irak te sturen om daar de Turks-Koerdische PKK aan te pakken. Die organisatie voert geregeld aanslagen vanuit Noord-Irak uit op Turkije. De Amerikaanse regering is gekant tegen een dergelijke inval uit vrees voor destabilisatie. Het Koerdische noorden is de rustige regio van Irak. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden