Commissie: UvA is financieel gezond, maar moet scherp blijven

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is financieel gezond, maar moet haar best doen dat te blijven. Dat concludeert de commissie Onderzoek Financiën en Huisvesting van de UvA.

Lorianne van Gelder
Het bezette Maagdenhuis vorig jaar. Beeld anp
Het bezette Maagdenhuis vorig jaar.Beeld anp

De commissie deed afgelopen jaar onderzoek naar de financiële situatie van de universiteit en de vastgoedplannen, die 652 miljoen euro behelzen.

De belangrijkste aandachtspunten zijn de investeringen rondom de nog te voltooien Binnenstadscampus, de herziening van het geldverdelingsmodel, het allocatiemodel op de universiteit en de risico's rondom de leningen die de universiteit heeft afgesloten om de bouwplannen te financieren.

Femke Halsema
De conclusie dat de UvA financieel gezond is, maar dat er een aantal cruciale aandachtspunten zijn, ligt in lijn met het rapport van de Onderwijsinspectie, dat eerder dit jaar uitkwam.

"We zijn blij dat de commissie concludeert dat de UvA financieel gezond is, en het bevestigt ook het beeld dat wij zelf hebben. Dat er daarnaast aandachtpunten zijn, delen wij. Het is goed dat de commissie ons scherp houdt," aldus Geert ten Dam, sinds 1 juni collegevoorzitter van de UvA, in een eerste reactie bij de ontvangst van het rapport vrijdagochtend. "We moeten de bevindingen natuurlijk nog goed bestuderen."

Na de protesten op de UvA vorig jaar werd de commissie in het leven geroepen. Aanvankelijk was die onder leiding van Femke Halsema, maar die legde de opdracht weer neer. Onder voorzitterschap van Hendrik van Moorsel, partner van het adviesbureau de Galan Groep, is het rapport nu gepresenteerd.

Eerder berichtte het Parool al over de vastgoedprojecten van de UvA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden