Commissie-Sorgdrager: fout op fout bij fipronileieren

Voedselwaakhond NVWA en de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw hebben de crisis rond de fipronileieren slecht afgehandeld, stelt de commissie-Sorgdrager in haar onderzoek naar het schandaal met de schadelijke stof.

Winnie Sorgdrager, commissie­voorzitter vindt dat overheid en NVWA de crisis hebben onderschat Beeld ANP
Winnie Sorgdrager, commissie­voorzitter vindt dat overheid en NVWA de crisis hebben onderschatBeeld ANP

De NVWA reageerde 'niet adequaat' op drie signalen over gebruik van fipronil door het bedrijf Chickfriend die al binnenkwamen in november 2016 en januari 2017. Daardoor kon niet worden ingeschat hoe groot de risico's waren en hoe moest worden ingegrepen. 'Gedurende enkele maanden nam niemand binnen de NVWA de verantwoordelijkheid,' schrijft Sorgdrager.

Daardoor kon de verspreiding van het giftige middel in de eierketen nog maanden doorgaan, aldus de onderzoekers. De misstanden kwamen pas eind juli 2017 naar buiten door een bericht in dagblad De Stentor dat er in België fipronil in eieren was aangetroffen, afkomstig van een Nederlands bedrijf dat bloedluis bestreed. Al snel werd toen duidelijk dat er ook fipronil in Nederlandse eieren zat.

Doodzonde
Hoe kan het dat de NVWA faalde in haar taak als controleur van de voedselveiligheid? Ze was simpelweg onvoldoende voorbereid op incidenten en crises. Ook werd niet helder gecommuniceerd, wat tot onzekerheid leidde bij boeren en consumenten. Zo raadde een NVWA-baas in Nieuwsuur aan 'een paar dagen geen eieren te eten'.

Volgens de commissie-Sorgdrager hebben ministeries voor Volksgezondheid en Landbouw de media-aandacht voor de crisis zwaar onderschat en hebben ze de regie op de communicatie niet goed gevoerd. Ook is de Tweede Kamer begin augustus in twee brieven onvolledig geïnformeerd, een politieke doodzonde. Er werd een 'vertekend' beeld geschetst van de situatie.

Wondermiddel
De departementen zouden vooral meer moeten doen om te zorgen dat de sector zichzelf controleert en regels oplegt; voedselveiligheid krijgt in de eierketen nu te weinig aandacht. Dan kan de NVWA zich bezighouden met haar rol als toezichthouder in plaats van met uitvoerende taken.

Sorgdrager: "Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid. Ineens was er een wondermiddel. Er hadden toen bij de sector alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het duurde veel te lang voordat er actie kwam na de meldingen en er was te lang onduidelijkheid over de risico's voor de volksgezondheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden