Commissie presenteert advies naar aanleiding van onrust Maagdenhuis

De UvA zou haar kernwaarden moeten vastleggen, nadenken over de manier van besturen en een Senaat nieuwe stijl moeten instellen, stelt de commissie Democratie en Decentralisering.

Lorianne van Gelder
De aanbevelingen zijn nog ter beoordeling aan alle studenten en medewerkers. Via een referendum kunnen zij tussen 23 november en 11 december hun mening geven. Beeld anp
De aanbevelingen zijn nog ter beoordeling aan alle studenten en medewerkers. Via een referendum kunnen zij tussen 23 november en 11 december hun mening geven.Beeld anp

Maandagavond presenteerde de commissie haar bevindingen in een lijvig rapport 'De waarde(n) van de universiteit'. De commissie kreeg de taak om nieuwe organisatiemodellen te ontwikkelen om zo de democratie en decentralisering op te universiteit te verbeteren. Het gebrek aan inspraak was één van de belangrijkste oorzaken voor de onvrede aan de UvA, die uiteindelijk heeft geleid tot de Maagdenhuisbezetting in het voorjaar van 2015.

Commissievoorzitter Lisa Westerveld, die het advieswerk als 'heftig' en heel intensief beschrijft: "Veel van de klachten hebben betrekking op het gebrek aan zeggenschap en het feit dat veel beleid van bovenaf wordt opgelegd."

In het rapport presenteert de commissie vier nieuwe organisatiemodellen met verschillende uitgangspunten. Het meest vergaande model gaat uit van zelforganisatie van onderop. In een minder extreem model bepalen bestuursraden van medewerkers en studenten het beleid van de universiteit, de faculteit en de afdeling. De andere modellen behouden de situatie of wijken een beetje af.

Waarden
Ook stelt de commissie voor om de waarden die de universiteit aan haar beleid ten grondslag wil leggen, vast te leggen in een charter, een soort beginselverklaring van de universiteit. Westerveld: "Veel zaken die misgaan, kun je niet vangen door nieuwe regels op te leggen. Daarom denken wij dat het relevant is om een set waarden met elkaar af te spreken waaraan het beleid vervolgens wordt getoetst."

Verder doet de commissie een voorstel om de Senaat, een vrij onzichtbaar adviesorgaan van twaalf hoogleraren aan de universiteit, te vernieuwen. Ook promovendi, studenten en andere medewerkers zouden in die senaat moeten kunnen plaatsnemen.

Livestream
Om een beetje haast te maken met de vernieuwing doet de commissie ook nog concrete voorstellen die al meteen zouden kunnen worden opgepakt: simpele dingen als het digitaal raadplegen van studenten en medewerkers om inspraak te versnellen, of een livestream bij vergaderingen om medezeggenschap transparanter te maken en het aanstellen van een ombudsman.

De aanbevelingen zijn overigens nog ter beoordeling aan alle studenten en medewerkers voorgelegd. Zij mogen via een referendum tussen 23 november en 11 december hun mening geven over de senaat, kernwaarden en organisatiemodellen.

Bij de overhandiging van het rapport reageerde Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur, al kort en positief op de voorstellen. "Het rapport legt trefzeker de vinger op een aantal zere plekken. We herkennen de problemen en vinden het vastleggen van kernwaarden een mooi idee en een senaat nieuwe stijl lijkt ons waardevol."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden