Commissie oordeelt over asbestzaak Utrecht

De bewoners van vier straten in de Utrechtse wijk Kanaleneiland horen dinsdag of ze terecht op zondagmiddag 22 juli hun huis moesten verlaten wegens het vrijkomen van asbestvezels. Daarover verschijnt een rapport van de door de gemeente Utrecht ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie.

Een van de getroffen straten in Kanaleneiland. Beeld ANP
Een van de getroffen straten in Kanaleneiland.Beeld ANP

De commissie heeft onderzocht wat er voorafgaand aan de grootscheepse evacuatie is gebeurd tijdens renovatiewerkzaamheden in opdracht van woningcorporatie Mitros. Ook heeft de commissie zich gebogen over mogelijke gezondheidsrisico's die de asbestvezels zouden hebben opgeleverd en over de crisiscommunicatie bij gemeente, corporatie en hulpdiensten. De commissie doet geen uitspraak over eventuele juridische gevolgen van de grootste asbestzaak van de afgelopen decennia in Nederland.

Over de kwestie zijn al 26 deelonderzoeken met honderden onderliggende documenten verschenen. Utrechtse raadsfracties hebben er veel kritiek op dat een aantal van deze documenten soms pas na maanden openbaar is gemaakt. Ook zijn sommige onderzoeken volgens hen 'weggemoffeld in het enorme asbestdossier' op de site van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden