Commissie onderzoekt misbruik Castrum Peregrini

Castrum Peregrini stelt een commissie aan die onder leiding van oud-rechter Frans Bauduin onderzoek gaat doen naar seksueel misbruik in wat destijds een jongensgemeenschap was. Dat vond tussen 1942 en 1986 op grote schaal plaats, bleek begin dit jaar.

David van Unen
Leden van Castrum Peregrini in de jaren 40, met rechts in het midden oprichter Wolfgang Frommel. Beeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam
Leden van Castrum Peregrini in de jaren 40, met rechts in het midden oprichter Wolfgang Frommel.Beeld Archief Castrum Peregrini Amsterdam

Castrum Peregrini werd in 1942 gesticht door de Duitse Wolfgang Frommel en is nog steeds, nu als culturele instelling, gevestigd aan de Herengracht. In de biografie van zijn toenmalige mecenas Gisele d'Ailly werd zichtbaar in welke mate er misbruik werd gepleegd.

Gisele d'Ailly trouwde met Arnold Jan d'Ailly, die vanaf 1945 burgemeester van Amsterdam was, maar in 1956 zijn ontslag moest nemen vanwege de relatie met haar.

Kerk en sport
In welke mate die naam de gang van zaken op Castrum Peregrini eer aan doet, wordt nu onderzocht door een driekoppige commissie, die zoals gezegd geleid wordt door voormalig lid van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag Bauduin.

De andere twee leden zijn oud-rechter in Amsterdam Martien Diemer, en Sonja Leferink van Slachtofferhulp Nederland. Bert Kreemers is secretaris, zoals hij dat eerder was in de commissies die onderzoek deden naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk en in de sport.

Kreemers wil zich nog niet wagen aan prognoses over hoe lang zijn commissie nodig heeft voor het onderzoek. "Wij zullen een feitelijke reconstructie opstellen van hoe het er binnen de muren van Castrum Peregrini aan toe ging. Dat gaat aan de hand van documentatie uit die tijd en gesprekken met betrokkenen. Niet alleen met melders wordt gesproken, ook met mensen die op een andere manier betrokken zijn geweest bij Castrum Peregrini."

Enorme stap
Oud-lid van Castrum Peregrini Frank Ligtvoet is blij dat de commissie is ingesteld en over het feit dat er de komende tijd openbare stukken over de zaak verwacht kunnen worden.

In oktober verweet hij in Het Parool de instelling onafhankelijk onderzoek af te houden. Dat dat er nu toch komt vindt hij een "enorme stap". De Neerlandicus kent de nodige slachtoffers van misbruik, en vergezelde er onlangs nog een naar een onderzoekscommissie in Duitsland. "Die mensen zijn enorm gekwetst, en moeten gehoord worden."

Van de leden van Castrum Peregrini's Comité van Aanbeveling, waarvan oud-burgemeester Job Cohen er één is, hoorde Ligtvoet tot op de dag van vandaag niets. "Ik ben hier sinds begin 2017 mee bezig en heb nog niet één positieve stap van hun kant gezien. Ik ben blij dat het onderzoek in andere handen komt."

Lees verder: 'Castrum Peregrini weet niet wat onafhankelijk is'

Update

In een eerdere versie van dit artikel stond een feitelijke onjuistheid. Die is gecorrigeerd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden