Commissie: niet elke schoolklas hoeft het Wilhelmus te zingen

Kinderen hoeven op school toch niet per se het Wilhelmus te leren als het aan de commissie ligt die zich heeft gebogen over het toekomstige lesprogramma voor basis- en middelbare scholen. Maar het kabinet wil dat juist wel.

Twee jaar geleden deed een school in Veenendaal een experiment om te kijken of het volkslied zingen een gezamenlijk ritueel kon worden. Beeld ANP
Twee jaar geleden deed een school in Veenendaal een experiment om te kijken of het volkslied zingen een gezamenlijk ritueel kon worden.Beeld ANP

De commissie - bestaande uit ongeveer 150 leraren en schooldirecteuren - die volgende week een advies presenteert over de hoofdlijnen van het nieuwe lesprogramma voor Nederlandse leerlingen, vindt dat scholieren wel zonder het volkslied kunnen, zegt commissielid Chantal Alkemade na berichtgeving van de NOS. De commissie heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de toekomstige verplichte lesstof op basis- en middelbare scholen.

De nadruk die het kabinet op het Wilhelmus wil leggen, kan er volgens haar juist voor zorgen dat scholen zich er te gemakkelijk van afmaken met onderwijs over de Nederlandse kernwaarden. Alkemade vreest dat scholen achteroverleunen zodra de leerlingen het volkslied kunnen meezingen.

De commissieleden die de lijnen uitzetten voor het zogeheten burgerschapsonderwijs, willen scholen de vrijheid laten om dat zelf in te richten. Ze moeten aandacht schenken aan ‘nationale symbolen’, maar mogen zelf kiezen hoe ze dat doen. “Dan kunnen heel verschillende scholen uit Amsterdam, Zwolle of Groningen hun lessen afstemmen op hun leerlingen,” zegt Alkemade.

‘Bouwstenen’

Verantwoordelijk minister Arie Slob houdt vooralsnog vast aan het regeerakkoord. In 2017 hebben coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie afgesproken dat kinderen op school het Wilhelmus moeten leren, inclusief de context daarvan. Slob noemt de voorstellen van de commissie ‘bouwstenen verder moeten worden uitgewerkt.’

En dat is de minister geraden ook, zegt Tweede Kamerlid Michel Rog van regeringspartij CDA. “De minister heeft zich te houden aan het regeerakkoord. Daarin staat duidelijk dat leerlingen in het belang van onze Nederlandse identiteit het Wilhelmus zullen gaan leren.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de voorstellen van de commissie ‘onacceptabel’: “Die weet het beter dan het kabinet, het regeerakkoord en de Tweede Kamer. En minister Slob⁩ vindt het allemaal best.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden