Commissie houdt Ajax tegen licht

AMSTERDAM - Ajax stelt een commissie in het leven die de club organisatorisch en technisch tegen het licht moet houden. Dat hebben ledenraad en bestuur dinsdagavond na een lange vergadering besloten. De kritiek is dat het bestuur te weinig afstand neemt van de dagelijkse leiding.De vergadering van de ledenraad vond dinsdagavond plaats in de Arena en niet, zoals gebruikelijk, op de Toekomst. De maatregel was genomen om te voorkomen dat kwade supporters de bijeenkomst zouden verstoren. Het was een reguliere vergadering van de ledenraad, zoals die om de twee maanden wordt gehouden.

Het zittende bestuur (voorzitter John Jaakke, bestuurslid technische zaken Henni Henrichs en bestuurslid financiële zaken Joop Saan) kreeg zware kritiek uit de ledenraad, al is niet gestemd over het aanblijven van het driemanschap. De ledenraad heeft de bevoegdheid om het bestuur 'te allen tijde' uit functie te zetten.

Niet alleen is Ajax na de uitschakeling door Slavia Praag (Champions League) en Dinamo Zagreb (Uefa-Cuptoernooi) voor het eerst sinds 1989 al zo vroeg uitgeschakeld in Europees verband, ook is de aanstelling van trainer Henk ten Cate uitgedraaid op een teleurstelling.

Nadat Jaakke schoon schip had gemaakt in de organisatie en bestuurders van dezelfde pluimage had aangesteld, hebben bestuur en directie zich volledig achter de aanstelling van Ten Cate geschaard. De trainer bleek met zijn dominante karakter echter veel weerstand op te roepen in de organisatie en de spelersgroep. Bovendien waren de resultaten niet goed.

Inmiddels is Ten Cate verkast naar Chelsea en heeft interim-trainer Adrie Koster zijn taken overgenomen. Koster is de vierde hoofdtrainer sinds Jaakke in 2003 de scepter zwaait.

Gezien de grote bemoeienis van het bestuur met de dagelijkse gang van zaken, is besloten de organisatiestructuur van Ajax met een nog op te richten commissie tegen het licht te houden. Sinds de club in 1998 een beursnotering kreeg, is er een structuur in het leven geroepen die zowel de vereniging (AFC Ajax) als het bedrijf Ajax (Ajax NV) recht moet doen. Dat leidt tot onduidelijkheid.

De vereniging bestaat uit leden, die worden vertegenwoordigd door de 24 man sterke ledenraad. De ledenraad benoemt het driekoppige bestuur, dat tevens de meerderheid vormt van een vijfkoppige Raad van Commissarissen. De RvC benoemt de directie, die momenteel bestaat uit Maarten Fontein (algemeen directeur), Martin van Geel (technisch directeur) en Jeroen Slop (financieel directeur). De vereniging is met 73 procent grootaandeelhouder van de club.

In het huidige model is het verenigingsbestuur de partij die de directie aanstelt, maar in de hoedanigheid van RvC controleert het bestuur de directie ook. Door die constructie kunnen Jaakke en de zijnen dus het beleid beïnvloeden dat ze als RvC moeten controleren. Dat leidt tot een onoverzichtelijke situatie. Verder mengt het bestuur zich volgens de ledenraad te veel in actuele zaken, wat eigenlijk de taak is van de directie.

Veel kritiek op Jaakke en de zijnen kwam gisteravond uit de hoek van oud-voorzitter Michael van Praag en de oud-bestuursleden en ereleden Arie van Os en Uri Coronel. Coronel had al aangekondigd zich niet meer herkiesbaar te stellen. Hij zou zich kunnen opwerpen als opvolger van Jaakke, die in 2009 moet worden herkozen.

De ledenraad plaatste ook vraagtekens bij de technische structuur van de club. In de huidige vorm heeft technisch adviseur Piet Keizer bijvoorbeeld een functie naast technisch directeur Van Geel. De club heeft de aloude clubfilosofie verlaten en ingeruild voor een meer pragmatische variant. De rol van de scoutingafdeling is bij recente aankopen klein geweest. De commissie zal ook de technische structuur tegen het licht houden.

De commissie moet nog worden opgericht. Namen van commissieleden zijn nog onbekend. Ook was vanochtend niet bekend wanneer de commissie de bevindingen moet presenteren.

© Het Parool, 17-10-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden