Commissie: Geen referendum over burgemeester

Een volksstemming over de nieuwe burgemeester van Amsterdam is juridisch gezien niet mogelijk. Toch geven de initiatiefnemers nog niet op.

Waarnemer Jozias van Aartsen heeft van meet af aan aangegeven slechts tijdelijk naar Amsterdam te komen en zo snel mogelijk een nieuwe burgemeester te willen. Beeld anp
Waarnemer Jozias van Aartsen heeft van meet af aan aangegeven slechts tijdelijk naar Amsterdam te komen en zo snel mogelijk een nieuwe burgemeester te willen.Beeld anp

Tot dat oordeel komt de referendumcommissie onder leiding van professor Wim Voermans. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen neemt dat advies over, waarmee hij een streep haalt door de wens van duizenden Amsterdammers om de nieuwe burgemeester zelf te kiezen.

Eerder dit jaar lanceerde de stichting Meer Democratie samen met een aantal prominente oud-politici een volksinitiatief om via een volksstemming te beslissen wie de nieuwe burgemeester van Amsterdam moet worden.

Individuele kwesties
Maar volgens Voermans biedt de Gemeentewet hier geen ruimte voor, omdat er geheimhouding rust op de solliticatieprocedure. Ook is er op grond van de gemeentelijke regels geen referendum mogelijk over individuele kwesties, zoals de benoeming van een functionaris.

Voermans ziet nog een complicatie. Het is binnen een raadgevend referendum of een burgerraadpleging namelijk alleen toegestaan om inwoners een stelling voor te leggen waarop 'voor' of 'tegen' gestemd kan worden. Het is niet mogelijk om diverse namen van burgemeesterskandidaten voor te leggen, als zij hun sollicitatie dan al vrijwillig openbaar gemaakt hebben.

Ongeloof
Bij de initiatiefnemers heerst vooral ongeloof. "Dit is heel teleurstellend. Wij vragen om een vorm van burgerconsultatie, wees daar een beetje creatief in!", aldus Niesco Dubbelboer die het verzamelen van de handtekeningen coördineerde. "De commissie keurt onze voorstellen af maar geeft niet aan hoe het wel zou kunnen. We vestigen onze hoop op de gemeenteraad om dit toch mogelijk te maken."

De gemeenteraad werkt momenteel aan een concept-profielschets van de nieuwe burgemeester, de procedure tot de benoeming van een opvolger voor Van der Laan begint na de verkiezingen op 21 maart. Amsterdammers zijn gevraagd om hun wensen kenbaar te maken.

Lees ook: Amsterdam lijkt klaar voor gekozen burgemeester

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden