Commissie-De Wit presenteert eindrapport aanpak kredietcrisis

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het redden van Nederlandse banken tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009, komt woensdagmiddag met haar eindrapport.Commissievoorzitter en SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit presenteert het rapport dan aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Januari 2012: Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, legt de eed af voor commissievoorzitter Jan de Wit (m). Beeld ANP
Januari 2012: Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, legt de eed af voor commissievoorzitter Jan de Wit (m).Beeld ANP

De enquêtecommissie hoorde eind vorig jaar en begin dit jaar onder ede een groot aantal kopstukken uit de Nederlandse financiële sector en politici die ten tijde van de kredietcrisis verantwoordelijk waren.

Onder hen waren oud-premier Jan Peter Balkenende, oud-minister Wouter Bos van Financiën, bankiers als Jan Hommen (ING), verschillende topmannen van ABN AMRO en oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.

In oktober 2008 nam de Staat ABN Amro en Fortis Bank Nederland in handen voor 16,8 miljard euro. In de jaren erna zijn daar nog miljarden bijgekomen, wat de vraag deed rijzen of wel de juiste prijs is betaald. De extra verhoren in januari dit jaar waren bedoeld om daar achter te komen.

Verder spitste het onderzoek van de commissie zich toe op de vraag of de overheid de juiste maatregelen heeft genomen tijdens de kredietcrisis, zoals verscheidene kapitaalinjecties, en of de Tweede Kamer steeds goed en tijdig is geïnformeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden