Commissie: controle op schoolexamens schiet tekort

De controle op schoolexamens in het voortgezet onderwijs schiet tekort. Daardoor kan het makkelijk misgaan, zoals bij twee vmbo-scholen in Maastricht eerder dit jaar.

Beeld ANP

De onafhankelijke commissie stelt dat de kwaliteitscontrole op schoolexamens kwetsbaarheden vertoont. Zo is de controle op het goed verlopen van examens te veel een papieren tijger. De nadruk ligt op het tijdig versturen van documenten naar de onderwijsinspectie. Maar als er dingen misgaan, doen zowel directeuren, schoolbesturen en de inspectie te weinig om die te corrigeren.

Volgens de commissie moet het schoolexamen weer een volwaardig examen worden. De sectororganisatie beaamt dat: ,,Het examen bestaat voor 50 procent uit het centraal examen en 50 procent uit het schoolexamen. Dat moet terugkomen," aldus Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad.

Druk neemt toe
Terwijl de controle op het centraal examen de afgelopen jaren strenger is geworden, geldt voor de schoolexamens geen specifieke inspectie. Schoolexamens worden te veel gebruikt om te oefenen voor het centraal examen, stelt de commissie.

Volgens de VO-raad is de druk toegenomen om op het centraal examen goed te presteren. 'Daardoor is het schoolexamen te veel een oefening voor het centraal examen geworden,' zegt Rosenmöller. 'Vanuit het idee om zo veel mogelijk leerlingen te laten slagen.'

Als het niet goed gaat op scholen blijft dat nu onopgemerkt. 'Scholen en inspectie hebben daar iets laten liggen en daar hebben we huiswerk,' aldus Rosenmöller.

Gevoelig voor fouten
Ook is het aantal toetsen op veel scholen te groot, constateert de commissie. 'Op sommige scholen lijkt het schoolexamen op een verzameling tussentoetsen die leerlingen bij de les moet houden. Dat maakt het registreren van resultaten complex en gevoelig voor fouten.'

De commissie heeft behalve bij de VMBO-scholen in Maastricht, waar het misging met de schoolexamens, geen signalen gevonden dat dit jaar op andere scholen grote onregelmatigheden zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden