Commissie: Blijvende diversiteitswaakhond voor UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) moet op termijn een permanente 'diversity unit' krijgen, die de diversiteit op de universiteit in de gaten houdt en adviezen geeft.

David van Unen
De bezetting van het Maagdenhuis in het voorjaar van 2015 was aanleiding voor het in het leven roepen van de commissie Diversiteit Beeld anp
De bezetting van het Maagdenhuis in het voorjaar van 2015 was aanleiding voor het in het leven roepen van de commissie DiversiteitBeeld anp

Dat is het voornaamste hoofddoel die de commissie diversiteit voor de UvA heeft geformuleerd in haar voortgangsrapportage, die deze week is gepubliceerd.

Net als de commissies financiën en huisvesting en democratisering en decentralisering, werd de commissie diversiteit ingesteld na de Maagdenhuisbezetting van vorig jaar. Het rapport van Financiën en Huisvesting verscheen eind juni al, dat van de commissie Diversiteit volgt op 12 oktober.

De commissie die wordt voorgezeten door cultureel antropologe en emeritus hoogleraar Gloria Wekker, noemt diversiteit op een universiteit in haar rapportage een voorwaarde voor academische excellentie. Wekker rekent daar zowel prestaties als goed onderwijs en onderzoek onder.

"Daarom willen we dat dat proces wordt bewaakt en gemonitord," zegt Wekker. De unit die ze daarvoor in gedachten heeft komt wat Wekker betreft hoog in aanzien binnen de universiteit en moet ook bindende beslissingen mogen nemen. "Vlak onder het college van bestuur en met leden die alle zeven de faculteiten vertegenwoordigen."

Hoewel de precieze vorm van de nieuwe eenheid 'nog niet in cement is gegoten', ziet Wekker vooral een adviserende rol. "Niet als poortwachter aan de deur bijhouden of de instroom van staf en studenten gevarieerd is, maar juist een stap daarvoor acteren. Wordt er genoeg gedaan om studenten uit bijvoorbeeld Zuidoost binnen te halen? Hoe zit het met het curriculum op de universiteit? Kunnen studenten daarmee straks goed functioneren in deze gemengde samenleving?"

Cursus
Daarom stelt Wekker op termijn een cursus diversiteit voor, die iedere student zou moeten volgen en die faculteiten zelf moeten samenstellen. "Dit is absoluut niet iets dat we van vandaag op morgen kunnen veranderen, maar wat wel in gang gezet moet worden en aangejaagd."

De bedoeling van de commissie is om in september het conceptrapport af te hebben en dat tijdens openbare bijeenkomsten voor te leggen aan studenten en de staf van de UvA.

De Hollandse identiteit volgens hoogleraar Gloria Wekker

Commissievoorzitter Gloria Wekker publiceerde in mei haar boek Witte Onschuld. "Het cultureel archief van de witte Nederlanders is de onwrikbare norm voor het Nederlanderschap", zei ze toen in een interview met Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden