Update

Commissie: Alphen aan den Rijn moet renteloze leningen Ridderhof kwijtschelden

Alphen aan den Rijn moet de renteloze leningen kwijtschelden die het heeft verstrekt aan ondernemers in winkelcentrum De Ridderhof die hun bedrijf na het schietdrama noodgedwongen hebben opgedoekt. Ook zou een aantal winkeliers beperkte en bijzondere schadevergoeding moeten krijgen, als vaststaat dat ze mede als gevolg van de schietpartij zijn gestopt. Dat adviseert een onderzoekscommissie die de nazorg van het bloedbad op 9 april 2011 onderzocht.

Het verdriet is groot na de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Beeld AP

Burgemeester Bas Eenhoorn zegt de aanbevelingen serieus te bekijken. Hij zegt dat de gemeente niet 'zomaar geld kan kwijtschelden.' Wel moet goed naar die mogelijkheid gekeken worden, zegt hij. Ook schadevergoedingen moeten zorgvuldig worden afgewogen. 'Anders krijg je een wonderlijke verhouding tussen ondernemers. Ook moeten we goed kijken naar de precedentwerking die er van uit gaat. Iedereen moet op dezelfde manier behandeld worden.

Tristan van der Vlis vuurde tientallen kogels af in het winkelcentrum. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien personen gewond. Bij de kassa van een supermarkt pleegde de dader zelfmoord.

Eerder dit jaar ontstond er ophef over de nazorg door de gemeente. Kamerlid Ahmed Marcouch bezocht mensen die de gevolgen van het bloedbad ondervinden. De PvdA'er had de indruk dat de aandacht en de hulp direct na het incident goed en groot was, maar dat dit daarna vervaagde.

Plan
De onderzoekers zeggen dat de gemeente al snel met hulp van experts een plan opstelde om de 300 direct betrokkenen nazorg te geven. Ook werd direct 700.000 euro vrijgemaakt. Maar de gemeente schatte de periode dat mensen hulp nodig hadden te kort in. De commissie wijst de gemeente erop dat de effecten van een ramp nog jaren kunnen duren en dat de gevolgen voor betrokkenen ieder moment actueel zijn. Met die kennis had de gemeente de kloof tussen behoefte aan hulp en de bereidheid die te verlenen klein(er) kunnen houden.

Moeilijk gemaakt
En de gemeente heeft het zich zelf moeilijk gemaakt door stellige uitspraken die soms verkeerde verwachtingen wekten bij gedupeerden. De gemeente zou hebben beloofd niet weg te kijken, mensen te hebben klaarstaan die helpen de pijn te dragen en ruimhartig om te gaan met verzoeken. 'Een aantal betrokkenen heeft deze afspraken geïnterpreteerd als zou de gemeente iedere denkbare schade willen vergoeden', staat in het rapport.

Letselschadejuristen
Letselschadejuristen hebben volgens enkele betrokkenen hun aangeraden terughoudend te zijn bij het zoeken van bepaalde vormen van nazorg. In het rapport noemt de commissie het 'schokkend en uitermate kwalijk' als de betrokkenen daadwerkelijk is geadviseerd om geen gebruik te maken van bijvoorbeeld psychische, sociale of materiële hulp.

'De kans op blijvende of langdurige schade van mensen in een kwetsbare positie wordt daarmee immers vergroot', schrijft de commissie. Voorzitter Jan Laurier zei desgevraagd dat de letselschadejuristen niet met de beweringen zijn geconfronteerd, omdat dit niet onder de opdracht viel.


Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden