Commissaris: zestig jaar en geen vrouw

AMSTERDAM - De gemiddelde commissaris van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming is nog steeds een Nederlandse man van zestig jaar. Dat concludeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na een onderzoek naar het profiel van de commissaris.Een commissariaat is al lang geen erebaantje meer, constateert de VEB: 'De commissaris moet kritisch, deskundig en goed geïnformeerd zijn'. De laatste jaren is - mede door de Commissie Tabaksblat - geprobeerd het commissarissenbestand te verversen, teneinde het 'old boys-netwerk' te doorbreken. Dat is tot dusver niet gelukt, constateert de VEB, alhoewel wel een lichte verbetering zichtbaar is. Slechts 6,1 procent van de commissarissen is vrouw. De gemiddelde leeftijd is wel gedaald, maar blijft nog steeds steken op 60 jaar (was 61).

Uit het onderzoek blijkt dat nog steeds 93,9 procent van de commissarissen man is. Alleen bij Ahold is het aantal vrouwelijke toezichthouders in de meerderheid, vier op het totaal van zeven.

De gemiddelde leeftijd is gedaald, van 61,0 naar 60,4 jaar. De oudste commissarissen zitten bij Hunter Douglas. Het betreft voormalig Unilever-topman Frans van den Hoven (83) en oud-minister Koos Andriessen (78). De jongste commissaris is een vrouw: Vanisha Mittal (26), dochter van topman Lakshmi, bij Arcelor Mittal.

Aantal Britse commissarissen neemt toe

Nog steeds 70,3 procent van de commissarissen is Nederlander. Vooral het aantal Britse commissarissen is de laatste jaren fors toegenomen. Hun aantal bedraagt nu 42, een stijging van 75 procent ten opzichte van 2003. De Angelsaksische commissarissen maken nu 12,2 procent van het totaal uit.

Op dit moment zitten 31 commissarissen langer op hun plek dan de maximale zittingstermijn van twaalf jaar.

De langst zittende commissarissen zijn Dirk Hoijer die al 35 jaar deel uitmaakt van de toezichthouders bij Heineken Holding en Alexander van Puijenbroek die deze functie sinds 32 jaar bekleedt bij Telegraaf Media Groep.

Vijf personen bekleden meer dan vijf commissariaten, het maximumaantal dat volgens de Code Tabaksblat wenselijk is. Dit geldt onder meer voor Paul van den Hoek (onder andere Buhrmann en ASMI) en Joop Bouma (onder meer Eriks en SNS Reaal).

Uit recente cijfers blijkt dat een commissaris vorig jaar gemiddeld jaarlijks 41.250 euro toucheerde voor zijn of haar taken. De voorzitter van de raad ontving in doorsnee 56.500 euro.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden