Commando's zeggen dat ze ruzie susten

De commando's weigerden een schikking met justitie in Oostenrijk te treffen omdat zij menen niets misdaan te hebben. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
De commando's weigerden een schikking met justitie in Oostenrijk te treffen omdat zij menen niets misdaan te hebben. Foto ANP/Rick Nederstigt

ZELL AM SEE - De negen Nederlandse commando's die vandaag en gisteren in de Oostenrijkse plaats Zell am See terechtstaan, waren niet aan het vechten, maar probeerden de boel juist te sussen en een gewonde collega te beschermen.

Dat zei hun advocaat Kurt Jellinek gisteren. De militairen verschenen voor de rechtbank omdat ze in oktober 2007 zouden hebben deelgenomen aan een grote vechtpartij in het uitgaansleven van de wintersportplaats.

Samen met nog tien kameraden, die een schikking hebben getroffen met de Oostenrijkse justitie, waren de verdachten uit geweest in discotheek Viva. Binnen kregen ze ruzie met een groep Oostenrijkers. Bij het naar buiten gaan merkten de commando's, die een weekeinde vrij hadden tijdens een oefening van een paar weken, dat de Oostenrijkers elkaar aan het optrommelen waren.

Op een plein even verderop sloten dertig à veertig personen de militairen in. Twee commando's uit de groep van ongeveer twintig probeerden de sfeer wat minder dreigend te maken. Met een kopstoot werd een van hen echter gevloerd, waarna hij nog een paar schoppen tegen zijn hoofd kreeg. De anderen vormden vervolgens een soort linie om de gewonde man te beschermen tegen de groep oproerkraaiers.

Dat de Nederlanders zich zowel fysiek als verbaal dreigend hebben opgesteld, ontkenden ze gisteren in de rechtszaal niet. Maar dat was nodig, verklaarden ze, omdat hun collega anders nog verder gemolesteerd zou zijn. Twee van hen probeerden de gewonde te helpen, de anderen weerden de Oostenrijkers af.

De kopstoot en de schoppen braken een oogkas en een jukbeen en scheurden het gehemelte van de militair. De commando's wilden zich wel aan de vechtpartij onttrekken, maar dat kon niet. Ten eerste konden ze geen kant op, ten tweede hadden ze dan hun collega moeten achterlaten, verklaarden ze.

Vandaag hoorde de rechter diverse getuigen; later op de dag komt ook het Openbaar Ministerie aan het woord. De uitspraak wordt op korte termijn verwacht. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden