Commandant politie faalde bij strandfeest

Een ambulance arriveert bij het fatale strandfeest in Hoek van Holland waar de 19-jarige Robby van der Leeden werd neergeschoten. Foto ANP

DEN HAAG - De algemeen commandant van de Rotterdamse politie heeft geblunderd tijdens de aanpak van de schietpartij op het strandfeest in Hoek van Holland op zaterdag 22 augustus.

Dat blijkt uit een onderzoek van de politie in opdracht van het Rotterdamse gemeentebestuur. De Nederlandse Politiebond reageert geschokt op het rapport en vindt het wel 'heel gemakkelijk' om een lagere leidinggevende de schuld te geven.

Volgens Dick Schouten, de plaatsvervangend korpschef van Midden- en West Brabant, die het onderzoek heeft geleid, heeft de algemeen commandant 'steken laten vallen en onvoldoende scherp en alert gereageerd'. Vrijdag was al duidelijk dat op de bewuste zaterdagavond van het gratis strandfeest een grote groep hooligans zijn opwachting zou maken. De korpsleiding werd niet ingelicht, terwijl dat gezien de ernst van informatie had gemoeten, meldt Schouten.

Het was dezelfde algemeen commandant die besloot die avond geen ME in te schakelen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft de man geschorst.

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond noemt het 'schokkend' dat een lagere functionaris nu de zwartepiet krijgt toegespeeld en uit zijn functie is ontheven. In Nova stelde Busker dat de commissaris die het feest begeleidde, 'niet de meest ervaren man' was. ''De korpsleiding wist dat,'' aldus Busker. Gezien de informatie over de komst van de hooligans noemt hij het 'absoluut noodzakelijk' dat de leiding die avond in handen zou zijn van een ervaren commandant.

Volgens Busker was er alle reden voor 'opschaling' van de politieaanwezigheid en was het gezien de beschikbare informatie 'heel logisch' geweest om de ME achter de hand te houden.

Volgens de Politiebond zijn er levens van politiemensen op het spel gezet. De bond heeft de arbeidsinspectie daarom gevraagd de gebeurtenissen ook te onderzoeken.

Volgens Busker kun je als politieman 'niet voorbereid zijn op het excessieve geweld' dat zich bij het strandfeest heeft voorgedaan. Hoewel er een dode en zes gewonden te betreuren waren, had het volgens hem gemakkelijk 'nog veel gekker kunnen worden'.

Bij het Sunset Groovesfestival op het strand van Hoek van Holland werd de negentienjarige Robby van der Leeden doodgeschoten. De Rijksrecherche doet nog onderzoek naar het fatale strandfeest. Dat onderzoek moet antwoord geven op de vraag wie precies geschoten hebben die avond. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden