Plus

Comic Con in de RAI: 'Het moet zo echt zijn, dat je de film in kunt stappen'

Liefhebbers van science fiction, horror en fantasy troffen elkaar dit weekend, uitgedost als hun idolen, op Comic Con in de RAI. 'Je voelt je groot en stoer in zo'n pak.'

Bezoekers in vol ornaat tijdens Comic Con. Beeld anp
Bezoekers in vol ornaat tijdens Comic Con.Beeld anp

Midden in de zaal is een condoleanceregister voor Kenny Baker. Mensen staan in de rij om een laatste eer te bewijzen aan de onlangs overleden Brit. 'Beep boop beep in Peace,' schrijft iemand. 'May your kind spirit travel forever amongst the stars.' De handeling wordt afgerond met een eerbiedig knikje naar de foto van Baker.

Wie Kenny Baker is? Ja, duuuh, die slechts 1.12 meter lange acteur die in Star Wars de robot R2-D2 speelde natuurlijk.

Onder de bezoekers van Comic Con, het internationale spektakel dat dit weekeinde voor de eerste keer is neergestreken in Amsterdam, is er waarschijnlijk niemand die dat niet weet.

Liefhebberij
De afkorting Comic Con staat voor comic convention, ofwel stripbeurs, maar de strip is er inmiddels een beetje een ondergeschoven kindje.

(tekst loopt door onder foto)

Uitgedoste bezoekers. Beeld anp
Uitgedoste bezoekers.Beeld anp

Bij sommige kramen worden strips verkocht, maar het zijn vooral liefhebbers van films en series in de genres science fiction, horror, fantasy en anime (Japanse tekenfilms) die zich hier verzamelen.

Posters, mokken, boeken; van alles is er op dat gebied te koop, maar de bezoekers komen vooral om zichzelf te showen.

Cosplay, van costume play, heet de liefhebberij om je uit te dossen als je favoriete filmkarakter of tekenfilmfiguur. Soms gaat het om eenlingen, maar in de RAI lopen ook complete gezinnen verkleed rond. En iedereen is meer dan bereid te poseren voor een foto.

Darth Vader
Van de zoveelste Darth Vader, Pikachu of Jack Sparrow kijkt niemand meer op. Veel indruk maken wel de twee dames die door de RAI banjeren als zombies uit de tv-serie The Walking Dead. Als half weggerotte lijken zien ze eruit; je schrikt je echt dood als ze ineens achter je staan.

Ergens binnenin die bloederig ogende verpakkingen bevinden zich twee Vlaamse dames. Het is moeilijk praten met zo'n berg siliconen op je gezicht, maar een van hen vertelt dat het vier uur heeft geduurd om de vermomming aan te brengen. "Eraf gaat veel sneller. Dat is in een uur gedaan."

(tekst loopt door onder foto)

Bezoekers in de RAI. Beeld anp
Bezoekers in de RAI.Beeld anp

Ook superhelden hebben wel eens een volle blaas natuurlijk, maar het is toch een gekke gewaarwording als je op het toilet Captain America naast je ziet staan plassen.

Ook behoorlijk surrealistisch: het restaurantgedeelte van de RAI, waar The Joker uit de Batmanfilms een hamburgertje wegwerkt en ook Gandalf uit Lord of the Rings gewoon in de rij moet aansluiten voor een patatje met.

Helm
Bestellen wil nog wel lukken 'in cosplay', maar om te eten moeten veel verklede bezoekers toch op zijn minst een helm afzetten. En zoals verwacht blijken er onder die stoere pakken dan vaak doodgewone, verre van indrukwekkende types te zitten. 'Nerd' is hier geen scheldwoord, 'geek' evenmin. En iedereen is reuze aardig.

Jim (22) en Dirk (39), ruimtesoldaten die ook hun helm af hebben gezet, zijn lid van de Dutch Garrison, de officiële Nederlandse tak van een internationale Stars Warskostuumclub, die wereldwijd zo'n 10.000 leden heeft. In Nederland zijn dat er 113. De kostuums die Jim en Dirk dragen zijn die van - de kenner ziet het meteen - de Mandalorians, een krijgslustig volk uit de filmsaga.

Zo gauw Jim zijn helm opzet, lijkt hij meteen een andere houding aan te nemen. "Ja, je voelt je groot en stoer in zo'n pak. Als we hier door de zaal lopen, gaan de mensen opzij voor ons. Het is natuurlijk spel, maar iedereen gaat erin mee."

Een perfectie kopie van de kostuums uit de film vindt hij essentieel. "Je ziet hier genoeg Darth Vaders lopen, maar die hebben niet eens de juiste lengte. Dat zou bij onze club ondenkbaar zijn. Bij ons is alles zo echt dat we zo de film in zouden kunnen stappen."

De vermomming van een bezoeker wordt bijgewerkt. Beeld anp
De vermomming van een bezoeker wordt bijgewerkt.Beeld anp

Voor handtekeningenjagers is Comic Con een walhalla. Achter tafels zitten filmacteurs de hele dag te signeren. Er moet voor zo'n handtekening wel worden gedokt, waarbij de bekendheid van de acteur de prijs flink kan opdrijven.

Probleemloos
Een handtekening van Ian McDiarmid, Darth Sidious in Star Wars, kost 65 euro. Er staat een lange rij voor de tafel van de inmiddels bejaarde acteur.

De 37-jarige Hans is groot Star Warsfan (in een buggy duwt hij zoontje Luke voort) en telt het geld probleemloos neer. "Het is duur, maar het is wel een handtekening van de keizer uit Star Wars!"

Een andere man laat McDiarmid tien foto's signeren. 650 euro, dan moet je wel een heel toegewijde fan zijn. "No comment," bromt hij desgevraagd, waarna hij zich snel uit de voeten maakt. Hans: "Een dealer. Binnenkort staan die handtekeningen op Ebay."

Een bezoeker gaat op de foto met een transformer. Beeld anp
Een bezoeker gaat op de foto met een transformer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden