Comedy voor 'het vrije woord'

AMSTERDAM - Cabaretiers Ewout Jansen en Etiënne Kemerink hebben maandagavond in Amsterdam afstand genomen van de in hun ogen onterechte bedreiging van begin dit jaar.In ''een statement van het vrije woord'' lieten ze in een druk Comedytheater gedeelten uit hun programma zien waarin moslims, christenen, Nederlanders en nieuwkomers allemaal wel een keer het lijdende voorwerpen waren. ''Dat noemen we in Nederland cabaret'', aldus Jansen en Kemerink.

Ewout Jansen kwam in januari in het nieuws door een 'tolk' van de Assoena-moskee in Amsterdam. Die had tegen universiteitsblad Folia gezegd dat cabaretiers ''doodgemaakt'' mogen worden naar aanleiding van hun grappen over moslims en de islam. Folia was naar de moskee gestapt om een reactie te halen uit de moslimgemeenschap naar aanleiding van een show die Jansen samen met Kemerink opvoerde in cabaretzaaltjes in het hele land. De moskee schoof een oud-bestuurslid als 'tolk' naar voren.

De uitlatingen van deze man bleken niet specifiek tegen Jansen te zijn gericht, maar tegen cabaretiers in het algemeen. Enkele voorstellingen werden echter afgelast, waarna het cabaretduo de beschuldigende vinger richting de media wees. ''Wij zijn allebei in gevaar gebracht door onjuiste berichtgeving'', zeggen Jansen en Kemerink nu.

De grappen waren niet beledigend wilde het tweetal met de voorstelling van maandag laten zien. ''Mensen denken dat we bedreigd zijn, maar dat waren we helemaal niet'', zei Jansen. ''Cabaret moet zonder angst voor bedreigingen en repercussies gemaakt kunnen worden.'' Humor kan spanningen tussen bevolkingsgroepen relativeren, ogen openen en begrip kweken voor elkaar, zeggen ze.

Daarom hadden ze ook Amar uitgenodigd om hen op het podium bij te staan. Een grote landelijke krant ''suggereerde'' dat de moslimcabaretier grappen had gemaakt over Geert Wilders, waarna hij bedreigd zou zijn door sympathisanten van het Tweede Kamerlid. De extra ingelaste voorstelling van de drie grappenmakers ''in verband met de actualiteit'' was mede een initiatief van de Joodse jongerenorganisatie CiJO. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.