Columbia University en MIT interesse in 'derde Amsterdamse universiteit'

De vermaarde Amerikaanse universiteiten Columbia University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Duke University en Stanford University willen deel uitmaken van een nieuw op te richten technologisch kennisinstituut in Amsterdam. De wereldberoemde opleidingsinstellingen hebben plannen ingediend bij de gemeente voor een 'derde universiteit' in de hoofdstad.

null Beeld Illustratie: Melissa Vrijbloed
Beeld Illustratie: Melissa Vrijbloed

Ook onder meer TU Delft, Wageningen Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Hogeschool Amsterdam hebben ideeën aangedragen. De instellingen trekken samen op met bedrijven uit binnen- en buitenland, waaronder Shell, Heineken, BBC en ID&T. Dat maakte wethouder Economische Zaken Carolien Gehrels woensdag bekend.

In totaal reageerden 13 samenwerkingsverbanden van (internationale) opleiders en bedrijven op een competitie die de gemeente Amsterdam begin april uitschreef. Een onafhankelijke jury beoordeelde de plannen en adviseerde de gemeente. Die koos uiteindelijk vijf voorstellen, die ze verder uitgewerkt wil zien. In het najaar neemt Amsterdam een definitief besluit over de invulling van het instituut.

Amsterdam hoopt met een nieuw topinstituut de economische groei en werkgelegenheid in de stad te stimuleren. De bedoeling is dat (inter)nationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld energie, gezondheid en afval.

De voorlopige plannen van de vijf kandidaten zijn:
1. Amsterdam City Technology (ACT) heeft de focus op onderzoek en onderwijs binnen stedelijke technologie. Het is een samenwerkingsverband van de UvA, de VU, de HvA en Columbia University. De zakenpartners zijn onder meer IBM en Beijing University of Technology.

2. The Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AIAMS) wil een 'training ground' waar stedelijke vraagstukken getest en ontworpen kunnen worden. Stedelijk onderzoek moet bij deze instelling op een nieuwe manier benaderd worden door een samenwerking van de TU Delft, Wageningen University and Research Centre (WUR) en MIT. Andere partners zijn Shell, Cisco en Accenture.

3. The Amsterdam School of Health and Technology (ASHT) wil onderzoek doen naar gezond leven in een stedelijke omgeving. Nieuwe medische technologieën moeten efficienter ingezet worden bij de gezondheidsdiensten in Amsterdam. De partijen die dit plan hebben ingediend zijn het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) en Duke University. Bijkomende partners zijn onder meer Achmea, Vodafone, Heineken, Philips, Medsciences Capital en de BBC.

4. The Center for Urban Tech Acceleration (CUTA) richt zich op wetenschappers, 'innovators' en ondernemers van over de hele wereld die ambitie hebben om ondernemingen op het gebied van stedelijke technologie uit te breiden. Partners zijn onder meer de UvA, de VU, Standford University, Shell, Vodafone, ID&T, Deloitte en Stichting DOEN.

5. Nexuslabs Amsterdam (NXL) heeft als doel om Amsterdam te positioneren als dé leidende stad gericht op duurzame stedelijke vraagstukken door het opzetten van innovatie gerichte ondernemingen. Nieuwe ondernemingen moeten met behulp van deze universiteit de economie stimuleren en tegelijkertijd duurzame en economische voordelen voor Amsterdam opleveren. Onderzoekspartners zijn MIT, de UvA de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Overige partners zijn IBM en TomTom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden