Colombiaanse piloot ingevlogen voor bevrijding Benaouf A.

Een ingevlogen Colombiaanse piloot had in oktober de gekaapte helikopter moeten besturen waarmee criminelen hun leider Benaouf A. wilden bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Paul Vugts
De politie doet onderzoek in de buurt na de mislukte ontsnapping. Beeld anp
De politie doet onderzoek in de buurt na de mislukte ontsnapping.Beeld anp

Voor de bevrijding van Benaouf A. uit de gevangenis was het niet de bedoeling dat een reguliere piloot van de helikopterverhuurder de operatie onder dwang uit zou voeren, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar om de exercitie geheel in eigen hand te houden.

De handelwijze toont nog eens hoe professioneel de groep te werk ging.

De 54-jarige Colombiaan was tijdens een controle al eens in een auto aangetroffen bij twee Amsterdams-Marokkaanse criminelen - wat de politie toen al opmerkelijk vond.

Verijdeld bevrijdingsplan
Hij is op 31 oktober in Parijs gearresteerd voor zijn vermoede betrokkenheid bij de bevrijdingsactie. De Franse autoriteiten hebben hem aan Nederland uitgeleverd.

De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis maandag met zeker negentig dagen verlengd.

Inmiddels zitten zes verdachten vast voor het verijdelde bevrijdingsplan: de Colombiaan en vijf Amsterdammers. Twee van de verdachten zijn pas 19 jaar oud, de anderen 21, 24 en 26.

De Fransman Jaouad Aaros (30) werd op de dag van de poging tijdens een achtervolging doodgeschoten door een lid van een arrestatieteam. De rijksrecherche onderzoekt die zaak.

Amsterdamse twintiger
Onder de verdachten zijn ook twee Amsterdams-Marokkaanse broers, neven van een bekende crimineel die is veroordeeld voor onder meer een bankoverval waarbij hij op een agent had geschoten.

Naar andere verdachten wordt nog gezocht, zoals naar een Amsterdamse twintiger wiens paspoort en telefoon in één van de vluchtauto's zijn gevonden.

Hij is in het verleden veroordeeld voor een overval op een geldloper. In verschillende panden waar hij verbleef of kwam, zijn invallen gedaan, maar daar is hij niet aangetroffen.

De politie was vooraf op de hoogte van het spectaculaire bevrijdingsplan en kon dat verijdelen.

Vliegveld Kempen in Budel, waar de groep wilde toeslaan, werd door de politie overgenomen. Een lid van een arrestatieteam nam de plaats in van de baliemedewerker, andere leden van het arrestatieteam verscholen zich bij een loods.

Romantische rondvlucht
Eén van de verdachten had er een vlucht met een Robinson R66-helikopter met vier zitplaatsen geboekt, wat opvallend was, omdat hij had gezegd een romantische rondvlucht te willen maken met zijn vriendin.

De slagingskans van de bevrijdingsactie was overigens gering. Over de luchtplaats van de gevangenis in Roermond zijn staalkabels gespannen die een helikopter moeten beletten te landen.

Benaouf A. zou dus via een touw de helikopter in hebben moeten klimmen, wat lastig is. Bovendien schrijft het protocol voor dat luchtende gedetineerden onmiddellijk naar binnen worden gedirigeerd als een helikopter boven de luchtplaats verschijnt.

Benaouf A. (33) is na de mislukte bevrijdingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij zit een straf van 12 jaar uit voor zijn sturende rol bij de liquidatie van crimineel Najeb Bouhbouh in 2012 in Antwerpen.

De verdachten van betrokkenheid bij de bevrijdingspoging komen 3 januari voor het eerst voor de rechter, op een inleidende zitting in hun strafzaak.

Lees ook: Wie is Benaouf A.?

Onderzoek op de lokatie waar de verdachte door de politie werd doodgeschoten. Beeld anp
Onderzoek op de lokatie waar de verdachte door de politie werd doodgeschoten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden