Collegevragen over huizenhandel Won Yip in Pontsteiger

PvdA en SP willen opheldering van het gemeentebestuur over de huizenhandel met het penthouse van 1400 vierkante meter in de Pont­steiger. Uit een reconstructie van deze krant bleek dat zakenman Won Yip het speculatieverbod van de gemeente heeft ontweken.

De Pontsteiger in de Houthaven, inmiddels bekend als 'het miljoenengebouw' Beeld Maarten Boswijk
De Pontsteiger in de Houthaven, inmiddels bekend als 'het miljoenengebouw'Beeld Maarten Boswijk

Door een speciale constructie wist Won Yip te voorkomen dat hij toestemming moest vragen aan de gemeente om delen van zijn penthouse, het grootste en duurste van de stad, door te verkopen voordat die geheel af waren.

In Amsterdam is het verboden om zonder toestemming van de gemeente nieuwbouwwoningen door te verkopen zolang die nog niet af zijn.

Speculatieverbod
"Ik maak mij grote zorgen dat regels omzeild kunnen worden," zegt Sofyan Mbarki (PvdA). "Dat is onwenselijk. De druk op de Amsterdamse woningmarkt is groot en het speculatieverbod is een van de maatregelen om dit te temperen."

De PvdA en SP hebben hierover vragen ingediend bij het college. "We willen weten of de gemeente alles heeft gedaan wat ze kon om dit dicht te kitten," aldus Erik Flentge (SP).

Amsterdam heeft de constructie die Won Yip hanteerde inmiddels verboden. Omdat de Pontsteiger in de loop der jaren veel vertraging heeft opgelopen, valt die nog onder de oude voorwaarden en in dat gat is Won Yip gesprongen.

Alert
De PvdA en de SP willen weten of er nog meer nieuwbouwprojecten zijn in Amsterdam die onder dezelfde, oude voorwaarden vallen, waardoor dit soort constructies nog mogelijk is.

"Won Yip is een Amsterdammer die past bij Amsterdam," zegt Mbarki. "Dat hij zo'n gigantisch huis koopt om in te wonen, prima. Maar we moeten wel alert zijn als blijkt dat we in het ootje worden genomen."

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) heeft zijn ambtenaren inmiddels opdracht gegeven te onderzoeken of nog iets gedaan kan worden tegen de doorverkoop op de 25ste verdieping van de Pontsteiger. Het resultaat hiervan is nog niet bekend.

Lees ook: Hoe Won Yip het verbod op speculatie ontweek

1400 m2

Het penthouse dat zakenman Won Yip in de Pontsteiger kocht, is met 1400 vierkante meter het grootste van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden