Collegegeld eerste studiejaar helft omlaag

Nieuwe studenten aan hogescholen en universiteiten betalen vanaf komend collegejaar de helft minder collegegeld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De korting van ruim 1000 euro geldt in het eerste studiejaar, voor studenten die aan een lerarenopleiding beginnen de eerste twee studiejaren.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel, dat het hoger onderwijs toegankelijker moet maken. De Tweede Kamer deed dat eerder al, ondanks stevige kritiek van de Raad van State. Die stelde dat het geld dat de maatregel kost, vooral terechtkomt bij jongeren die toch wel zouden gaan studeren.

In haar nopjes
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is in haar nopjes met de steun van de senaat. "Hier zijn studenten echt blij mee. Als je gaat studeren is collegegeld zo'n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat, of de 1000 die we nu geregeld hebben.''

Door toekomstige leerkrachten een jaar extra korting te geven op hun collegegeld, hoopt het kabinet meer jongeren voor het vak te interesseren. Dat moet meehelpen het lerarentekort op te lossen.

Kritiek
Vanuit de studentenvakbonden Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) wordt kritiek geuit op de maatregel. De korting zou er namelijk niet voor zorgen dat studenten er netto op vooruitgaan, omdat de rente op studieschuld hoger wordt en studenten daarom meer moeten terugbetalen.

ISO-voorzitter Tom van den Brink: ''Het kabinet lijkt tegemoet te komen aan studenten, maar de lastenverlichting weegt niet op tegen de verhoogde rente op studieschulden. Studenten krijgen eenmalig 1000 euro korting, maar 35 jaar meer rente."

Tevens zou de halvering mensen niet over de streep trekken te beginnen met een studie, waardoor het de toegankelijkheid niet verbetert. Geertje Hulzebos, voorzitter van de LSVb: "De studieschuld van armere studenten wordt alleen maar groter door de maatregel, terwijl angst voor schulden hun juist weerhoudt van de studie. Wij roepen het kabinet dan ook op eens echt te investeren in het hoger onderwijs in plaats van symbolische maatregelen in te voeren".

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden