Collegefracties boos over vernieuwing Staalmanplein

De collegefracties in de gemeenteraad - D66, VVD en SP - zijn ontstemd over de vernieuwing van het Staalmanplein in Nieuw-West. Het karakteristieke plein uit 1958 wordt door sloop-nieuwbouwplannen aangetast.

Kinderen spelen op het Staalmanplein in Nieuw-West Beeld Dingena Mol
Kinderen spelen op het Staalmanplein in Nieuw-WestBeeld Dingena Mol

Dit hebben de gemeenteraadsleden Marcel van den Heuvel (D66), Daniel van der Ree (VVD) en Nelly Duijndam (SP) per brief aan Het Parool laten weten. Zij reageren op een artikel waaruit blijkt dat woningcorporatie De Alliantie de plannen voor de sloop van ­kiosken en de plaatsing van een flat op het plein doorzet.

De raadsleden verwijzen naar het oordeel van bureau Monumenten en Archeologie dat het complex 'waardevol en behoudenswaardig' vindt.

Aan de bel getrokken
Het ensemble met licht en groen is volgens de raadsleden 'precies zoals de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren de groei van Amsterdam (...) voor ogen had'.

De raadsleden spreken zich onomwonden tegen de plannen van De Alliantie uit en hebben ook eerder meermaals aan de bel getrokken. 'De Alliantie toont zich een slecht beheerder van dit unieke Amsterdams erfgoed.'

Gelopen race
D66-raadslid Van den Heuvel zei maandagochtend dat de gemeenteraad hierbij nog nadrukkelijk een oproep doet aan De Alliantie de plannen niet door te zetten. De corporatie wil de vernieuwing, waarover al sinds 2008 wordt gepraat, doorzetten.

Stadsdeelbestuurder Ronald Mauer, net als Van den Heuvel D66'er, steunt De Alliantie. Bovendien kreeg de corporatie de bestuurscommissie van Nieuw-West mee. Volgens Van den Heuvel is het bijna een gelopen race.

De bewoners hebben echter ook bezwaren tegen de plannen, die in juni werden gepresenteerd. Ze verzetten zich ertegen dat in de nieuwe plannen de beloofde uitbreiding van het groen is geschrapt. Dat is volgens hen belangrijk in verband met het steeds kinderrijker worden van de buurt.

Lees terug: Bewoners boos over verdwijnen groen in Staalmanbuurt [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden