College wil verbod op straatintimidatie

Het college van Amsterdam wil de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen zodat straatintimidatie strafbaar wordt in de stad.

Straatintimidatie blijkt veel plaats te vinden op en rondom het centraal station Beeld anp
Straatintimidatie blijkt veel plaats te vinden op en rondom het centraal stationBeeld anp

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz kaartte samen met CDA-raadslid Marijke Shahsavari-Jansen in mei van dit jaar straatintimidatie in Amsterdam aan in een initiatiefvoorstel.

Onderdeel van dat voorstel was een jaarlijks terugkerend onderzoek naar hoe vrouwen straatintimidatie in Amsterdam ervaren.

Daarnaast beloofde burgemeester Van der Laan te onderzoeken of straatintimidatie via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan worden aangepakt. Hij waarschuwde toen nog voor te hoge verwachtingen, aangezien de bewijslast bij dit soort incidenten vaak lastig is. Toch ligt er nu een voorstel. De gemeenteraad moet daar nog mee instemmen.

Voorlichting
In een plan van aanpak omschrijft het college van b. en w. een pakket aan maatregelen om 'zichtbaar te maken dat Amsterdam (seksuele) straatintimidatie niet tolereert opdat straatintimidatie vermindert'.

Naast 'zachte' maatregelen, zoals voorlichting op scholen, stelt het college voor de volgende tekst toe te voegen aan de Algemene Plaatselijke Vervordening (APV): 'Het is verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw in groepsverband dan wel afzonderlijk, anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen.'

Openbare orde
Door deze bewoording wordt straatintimidatie breder getrokken: niet alleen het slachtoffer heeft er last van, maar ook de omgeving. Daardoor wordt het mogelijk om ook op te treden tegen straatintimidatie als het slachtoffer daarvan geen aangifte heeft gedaan.

Als de nieuwe regel wordt overtreden, kan een geldboete van maximaal 4.100 euro worden uitgedeeld. Een overtreding kan er ook toe leiden dat de dader tot drie maanden de cel in moet.

Het college benadrukt dat 'handhaafbaarheid problematisch kan zijn', omdat daders daarvoor in principe op heterdaad betrapt moeten worden. Daarom wordt onder andere overwogen anoniem toezicht in te stellen.

Deze plekken wezen vrouwen aan toen ze gevraagd werd waar het laatste incident van straatintimidatie plaatsvond Beeld OIS
Deze plekken wezen vrouwen aan toen ze gevraagd werd waar het laatste incident van straatintimidatie plaatsvondBeeld OIS

Meer dan de helft van de vrouwen in Amsterdam is het afgelopen jaar op straat geconfronteerd met intimidatie. Van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar kreeg zelfs acht op de tien te maken met enige vorm van straatintimidatie, blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Amsterdamse vrouwen van de statistiekdienst van de gemeente Amsterdam.

Uit een soortgelijk onderzoek vorig jaar bleek nog dat 'slechts' een derde van de vrouwen last had van sissen, grijpen en naroepen op straat.

Nafluiten komt het vaakst voor, ruim vier op de tien vrouwen werd hier het afgelopen jaar mee geconfronteerd. Drie op de tien vrouwen werd nagesist en een gelijk aantal werd nageroepen met seksuele opmerkingen. Een op de twintig vrouwen overkwam dat zelfs meer dan tien keer.

Nafluiten
Door tweederde van de vrouwen wordt nafluiten niet als intimiderend ervaren, extremere vormen van seksuele straatintimidatie daarentegen des te meer. Van de ondervraagde vrouwen werd 16 procent in het afgelopen jaar achterna gelopen. Ruim de helft van de vrouwen was daardoor enigzins geïntimideerd, 34 procent vond het zeer intimiderend.

In het nauw gedreven worden - 3 procent van de vrouwen overkwam dit - ervaren ruim negen op de tien vrouwen als zeer intimiderend. Een gelijk percentage van de vrouwen werd in het afgelopen jaar betast; logischerwijs voelden alle vrouwen zich hierdoor zeer geïntimeerd.

Vooral in het centrum, en dan met name rond het Centraal Station, op de Wallen en bij de uitgaanspleinen, gaat het vaak mis. Ook het Vondel-, Wester- en Oosterpark vallen op.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden