College wil geen hondenshows meer in de stad

Het college gaat onderzoeken of het mogelijk is hondenshows, zoals in augustus in de RAI plaatsvinden, te weren uit de stad.

Een hond tijdens de Amsterdam Winner show in 2015. Beeld anp
Een hond tijdens de Amsterdam Winner show in 2015.Beeld anp

Vanwege het welzijn van de dieren is het beleid van de gemeente erop gericht het aantal evenementen met dieren in Amsterdam terug te dringen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van raadslid Imane Nadif (GroenLinks) over de hondenshows World Dog Show en Benelux Winner Show in de RAI.

Voor de shows worden 20.000 honden verwacht uit 60 verschillende landen, die tijdens de evenementen geen natuurlijk gedrag vertonen, aldus de vragensteller. Bovendien zouden de shows het doorfokken van honden promoten.

Erfelijke aandoeningen
Sinds 2014 zijn fokkers verplicht om, voor zover mogelijk, te voorkomen dat erfelijke aandoeningen worden doorgegeven, schrijft het college.

En ondanks specifieke kwalificatievoorwaarden, waarbij gezondheid en sociaal gedrag van de dieren voorop staan, blijken er toch hondenrassen te kunnen worden ingeschreven met een risico op erfelijke aandoeningen, schrijft het college nu, zoals de Franse bulldog, de mopshond en de Duitse herder.

Volstrekt ongewenst
Daar sprekt het college zich tegen uit. 'Amsterdam wil een duurzame en rechtvaardige stad zijn voor mensen én dieren. Uit oogpunt van dierenwelzijn is het volstrekt ongewenst dat er bij hondenshows rassen kunnen worden ingeschreven met een beduidend risico of erfelijke aandoeningen.'

De RAI is momenteel vergunninghouder, maar het college gaat onderzoeken of de vergunningsvoorwaarden kunnen worden aangepast, zodat het niet meer mogelijk is om hondenshows in Amsterdam te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden