College van drie vrouwen leidt Noord

De PvdA houdt overal een vinger in de pap en Noord komt onder leiding van een bestuur van uitsluitend vrouwen. De nieuwe stadsdeelbesturen staan klaar.

Patrick Meershoek
Noord: vanaf links Saskia Groenewoud (D66), Coby van Berkum (PvdA) en Erna Berends (SP). Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Noord: vanaf links Saskia Groenewoud (D66), Coby van Berkum (PvdA) en Erna Berends (SP).Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Het bestuur laat nog even op zich wachten, maar het verlengd bestuur is een feit. Alle zeven stadsdelen hebben gisteravond hun dagelijks bestuur benoemd. De PvdA levert mensen in alle stadsdelen, D66 in zes van de zeven, alleen niet in Zuidoost. De twee partijen werken in de verschillende stadsdelen samen met GroenLinks, SP en VVD.

D66 heeft de meeste stadsdeelvoorzitters: in Centrum, Oost, West en Zuid. In Noord, Nieuw-West en Zuidoost heeft de PvdA de voorzittershamer in handen. De VVD is vertegenwoordigd in Zuid en Zuidoost, waarbij het bijzonder mag worden genoemd dat de VVD in Zuidoost met slechts één zetel in de commissie Emile Jaensch als bestuurder levert.

Drie vrouwen
In alle commissies zitten mensen met veel vlieguren. In Centrum gaan zelfs alle bestuurders van de vorige periode door, nu wel met Boudewijn Oranje van D66 als voorzitter. Ook in Zuidoost maken de drie bestuurders Muriël Dalgliesh, Urwin Vyent en de eerder genoemde Emile Jaensch een doorstart als lid van het dagelijks bestuur.

Noord schrijft geschiedenis met een bestuur met drie vrouwen: stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum van de PvdA vormt een team met Saskia Groenewoud van D66 en Erna Berends van de SP. De drie zijn naar voren geschoven door een bestuurscommissie met negen vrouwen in de gelederen, en ook dat is een bijzonderheid in Amsterdam.

Van Berkum vindt het geen onderwerp om lang bij stil te staan. 'We zijn gewoon de beste kandidaten, punt.' De bestuurscommissie in Noord stemde - zeer harmonieus - unaniem voor de benoeming van de drie.

Stevig aan de tand gevoeld
Die feeststemming hing niet in de hele stad. In Nieuw-West werd beoogd stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud voor zijn benoeming nog stevig aan de tand gevoeld over zijn activiteiten tijdens de campagne. Een meerderheid van de deelraad nam het de stadsdeelvoorzitter kwalijk dat hij het wekelijkse hoekje in de Westerpost benutte om de behaalde resultaten uit te venten.

Baâdoud werd mede onder vuur genomen door oud-collega Paulus de Wilt van GroenLinks, na de verkiezingen door de PvdA ingeruild voor D66. Ook de VVD viel af bij de besprekingen over een nieuwe coalitie, reden voor fractievoorzitter Michèl Tromp om tot ieders verrassing aan het begin van de vergadering zijn afscheid aan te kondigen. De drie kandidaten voor het dagelijks bestuur werden uiteindelijk aangenomen, maar niet zonder tegenstemmen: twee voor ieder.

De sfeer sloeg om
Ook in Zuidoost sloeg de sfeer snel om toen de fractie van D66 bij monde van Roy Ristie, ook gepasseerd bij de coalitievorming, meteen na de start van de vergadering voorstelde de benoeming uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de plannen van de coalitie.

PvdA, GroenLinks, VVD en Christen-Unie hebben hun goede voornemens op papier gezet, maar willen de komende weken gebruiken om ook de handtekening van de andere fracties onder het document te krijgen. Ristie was van mening dat de inhoud van het akkoord van invloed kan zijn voor het profiel van de ideale bestuurder, een opvatting waar de meeste fracties de redelijkheid niet van konden of wilden ontkennen. Maar de gemeenteraad heeft nu eenmaal verordonneerd dat er op 7 april een bestuur moet zijn, was de tegenwerping, waarna de benoeming toch kon worden afgewikkeld.

Online panel
In West boekte de eenmansfractie van de Piratenpartij meteen succes. In het hoofdlijnenakkoord van de coalitie is op het laatste moment nog een appendix opgenomen met een aantal maatregelen die door de nieuwkomers in de politiek zijn ingebracht.

Zo is er het plan voor een platform op internet waar inwoners en deskundigen ideeën kunnen lanceren en bespreken. Het online panel zal door de bestuurscommissie worden gebruikt als adviesorgaan, en dat zou een primeur zijn voor Nederland.

'Het is één van de mogelijkheden voor het bestuur om het gesprek aan te gaan met de bewoners,' zegt Jelle de Graaf van de Piratenpartij over het initiatief om de betrokkenheid van de burgers bij het bestuur te vergroten. 'We willen ook werken aan de oprichting van burgerfora, waarbij mensen in een zaal samenkomen om te praten over een specifiek onderwerp.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden