College van Bestuur UvA-HvA wil scheiden

De samenvoeging op bestuurlijk niveau van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt niet de meerwaarde te hebben opgeleverd die bij de start van de samenwerking verwacht werd.

Voorzitter Geert ten Dam van het College van Bestuur Beeld Marc Driesen
Voorzitter Geert ten Dam van het College van BestuurBeeld Marc Driesen

Dat blijkt uit een evaluatie van dertien jaar samenwerking tussen de HvA en de UvA uitgevoerd door adviesbureaus Berenschot en Deloitte. Daarom geeft het College van Bestuur er de voorkeur aan voor beide instellingen weer een eigen bestuur in te stellen.

In een eerste reactie laat voorzitter Geert ten Dam weten de rapporten de komende tijd intern te willen bespreken. "Daarom organiseren we gesprekken met het management, de medezeggenschap en de medewerkers en studenten van de UvA en de HvA. In die gesprekken gaat het niet alleen over het beëindigen van de personele unie, maar ook over hoe we het goede van de samenwerking kunnen behouden, zowel in onderwijs en onderzoek als in de gezamenlijke dienstverlening," aldus Ten Dam, die onlangs werd aangesteld.

Ondersteunende diensten
Uit het onderzoek blijkt verder dat voor de ondersteunende diensten de samenvoeging niet heeft geleid tot schaal- en efficiencyvoordelen. Wel leidde de samenwerking tot een breder aanbod en betere kwaliteit van dienstverlening.

In onderwijs en onderzoek heeft de samenwerking wel resultaat opgeleverd, maar dat is niet aan de bestuurlijke samenwerking te danken. 'Daar waar onderwijssamenwerking tussen de instellingen is gerealiseerd, is dit vooral het gevolg van enthousiasme van en door persoonlijke inzet van mensen op de werkvloer tot stand gekomen', aldus het rapport van Berenschot.'

Samenwerking
Vanaf 2003 gingen de Uva en de HvA op bestuurlijk niveau samenwerken. Oorspronkelijk was het plan om volledig te fuseren, maar dat is nooit gebeurd. Volgens het rapport had het College van Bestuur de afgelopen jaren onvoldoende aandacht voor de samenwerking.

Kantelpunt was het aanstellen van een rector HvA, die als doel had de HvA te versterken. Een ander probleempunt waren de aparte Raden van Toezicht. Na de onrust bij de UvA in 2015 is het draagvlak voor een fusie helemaal verdwenen. 'Dat de bestuurlijke fusie zou moeten worden ontbonden is voor ons na enkele maanden intensief onderzoek te hebben verricht, geen vraag meer', concludeert Berenschot.

Voor 1 januari moet er een definitief besluit liggen over de inrichting van het bestuur en de ondersteunende diensten.

Lees ook ons interview met de nieuwe voorzitter van de UvA en de HvA Geert ten Dam [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden