College trekt 10 miljoen euro uit voor renovatie sociale huurwoningen

Het college van burgemeester en wethouders trekt tien miljoen euro uit voor de renovatie van bijna zevenhonderd sociale huurwoningen in de wijken Jeruzalem en de Indische Buurt in Amsterdam-Oost.

In de Indische Buurt wordt al enige jaren flink gerenoveerd, zoals in de Sumatrastraat Beeld Floris Lok

Per wijk is een budget beschikbaar van vijf miljoen euro. Dat geld komt uit het potje van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat begin dit jaar ook al werd aangeboord voor restauraties in de Van der Pekbuurt in Noord. In totaal is dertig miljoen euro beschikbaar voor zes wijken. De extra financiële injectie is bedoeld om woningcorporaties te helpen met het opknappen van huizen in achterstandswijken.

In de wijk Jeruzalem gaat Rochdale met het geld de renovatie van 310 woningen in vijf woonblokken twee jaar versnellen. De oplevering vindt daardoor niet in 2020 maar al in 2018 plaats. Er wordt met name gewerkt aan een betere isolatie van de woningen, waardoor de energiekosten naar beneden zullen gaan. De corporatie steekt zelf 19,4 miljoen euro in de wijk, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

In de Indische Buurt gaat Eigen Haard 369 woningen in acht verschillende complexen renoveren, onder andere in de Molukkenstraat en op de Zeeburgerdijk. Een deel van die woningen worden verkocht en daarmee onttrokken aan de sociale huur, maar volgens het college zorgt de investering vanuit het Stimuleringsfonds er wel voor dat er minder woningen verkocht zullen worden dan aanvankelijk gepland was.

Van zo'n vijf procent van de te renoveren woningen in de Indische Buurt zal de huur na de renovatie boven de sociale huurgrens liggen. Die woningen worden dan verhuurd in het middensegment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden