PlusReportage

College over Amsterdam op de pont: 'Kan dit niet altijd?'

Colleges, ach ja. Je hebt altijd van die mensen die opletten en continu knikken. Ostentatief knikken zelfs. Zíj weten waar de docent het over heeft, zíj zijn duidelijk níét van de straat. En dan zijn er ook de mensen die het allemaal gestolen kan worden, dat gezever over de geschiedenis van de stad. Facebook is veel interessanter.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Wáár dat college wordt gegeven, blijkt niet zo gek veel uit te maken, zo was gisteren te zien op IJveer 55. Op weg naar het NDSM-terrein in Noord wordt er geknikt én er wordt genegeerd als UvA-docent Geert Janssen een interessant betoog afsteekt over Amsterdam en het IJ ten tijde van de Gouden Eeuw. Nu eens niet vanaf zo'n podiumpje in de Oudemanhuispoort, maar op de brug van een pont dus.

(Tekst gaat verder onder video)

Janssen bijt het spits af in een reeks van negen pop-upcolleges die tot en met 15 september worden gegeven aan boord van de pont. Ter ere van het 385-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam verzorgt iedere dag een andere wetenschapper een lezing van een minuut of tien waarin zij vanuit hun specifieke expertise vertellen over wat je ziet tussen wat tegenwoordig CS en NDSM-werf zijn.

Het begon met een inkijkje in de geschiedenis dus, maar wordt de komende dagen gevolgd door onder meer verhalen over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor Amsterdam, een geruchtmakende dubbele moord in Noord in 1997 en de ongeschreven regels die het fietsverkeer in goede banen leiden.

Drukte op het IJ
Janssen wist zijn toehoorders te boeien, zo lijkt het. Hij vertelde over de drukte op het IJ, zo'n 400 jaar geleden.

"Er wordt tegenwoordig geklaagd over de mensenmassa's, maar wat je nu om je heen ziet valt in het niet bij hoe het toen was, in de Gouden Eeuw."

En ook de nieuwkomers van toen passeren de revue. "Migranten kwamen binnen over het IJ en voeren dan langs het Galgenveld, waar de lijken nog hingen. Er werd dan op gewezen dat het hier geen pretpark was. Als ze zich niet aan de regels hielden, zouden ze daar terecht komen."

Zo'n veertig, misschien vijftig mensen blijven op het achterdek plakken als ze merken dat het tochtje naar huis wordt opgeleukt door een minicollege. De meeste mensen zijn enthousiast. Fleur de Graaff vond dit college eigenlijk leuker dan wat ze zich herinnert van de universiteit. "Ja, interessant hoor, kan dit niet altijd?" Ook haar collega Brechtje Giesbers heeft aandachtig geluisterd. "Leuk om iets te horen over de stad terwijl je gewoon op de pont staat."

Opletten
Maar, zoals dat gaat, niet iedereen is geïnteresseerd. Twee jongens die op het achterdek een sigaretje roken, een halve liter Heineken in hun hand, lopen ogenblikkelijk naar de voorkant van de pont als ze horen dat er een college wordt gegeven. "Ik moet de hele dag al luisteren naar mijn baas en opletten. Op de pont wil ik gewoon even helemaal niets."

Docent Janssen bevalt het prima, zo lesgeven op de brug van een schip. "Het is weer eens wat anders," zegt hij als IJveer 55 van Noord terugkeert naar het Amsterdamse vasteland. Zo dadelijk gaat hij nog eens op en neer.

Het lastigst vindt hij niet zich verstaanbaar te maken. "Als ik in een collegezaal sta, weet ik precies wie ik voor me heb. Dit is een heel gevarieerd en ook een beetje een toevallig publiek. Sommige mensen weten waarschijnlijk precies waar ik het over heb, voor anderen is het misschien nieuw. Vandaar dat ik vooral veel heb gewezen op wat we om ons heen konden zien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden