College negeerde alarm NZ-strop

Commissieleden luisteren maandag tijdens de raadsenquete over de Noord/Zuidlijn naar voormalig Amsterdams wethouder Ernst Bakker, van 1994 tot 1998 verantwoordelijk voor de Noord/Zuidlijn. Foto ANP Beeld
Commissieleden luisteren maandag tijdens de raadsenquete over de Noord/Zuidlijn naar voormalig Amsterdams wethouder Ernst Bakker, van 1994 tot 1998 verantwoordelijk voor de Noord/Zuidlijn. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsbestuur heeft begin 2006, een paar dagen voor de raadsverkiezingen, ernstige waarschuwingen van hoge financiële ambtenaren genegeerd dat de kosten van de Noord/Zuidlijn sterk opliepen.

De VVD-wethouders Mark van der Horst (Verkeer) en Laetitia Griffith (Financiën) en PvdA-wethouder Duco Stadig (Ruimtelijke Ordening) sloegen vlak voor de verkiezingen een waarschuwing in de wind van de ambtelijke Financiële Advies Groep (FAG), dat de prognoses veel te optimistisch waren.

Volgens de FAG zouden de kosten bijna 45 miljoen euro hoger uitvallen dan was geraamd. Dit verklaarde financieel ambtenaar Gerrit van der Meer, lid van die adviesgroep, vanmorgen in de openbare verhoren in de raadsenquête.

Hij sprak het vermoeden uit dat de wethouders geen zin hadden om een nieuwe tegenvaller naar buiten te brengen aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Een jaar later bleek dat de FAG het bij het rechte eind had gehad en moest het nieuwe college alsnog grote tegenvallers melden.

Uit het verhoor kwam naar voren dat het Projectbureau Noord/Zuidlijn, de gemeentelijke dienst belast met de uitvoering, financieel vrijwel ongecontroleerd zijn gang kon gaan. Het interne toezicht van de gemeente lag bij het bureau zelf. De cijfers die het projectbureau aanleverde, waren voor de financiële afdeling geheim. ''Ik kon er niet bijkomen,'' aldus Van der Meer.

Herhaalde adviezen van de financiële afdeling van de gemeente om de financiële controle op het projectbureau te verbeteren, werden pas in 2007 opgevolgd, toen Tjeerd Herrema was aangetreden als wethouder. In 2000 en 2004 waren soortgelijke raadgevingen in de wind geslagen.

Verder zei Van der Meer dat Financiën nadrukkelijk heeft gezegd dat Amsterdam geen Noord/Zuidlijn moest aanleggen met een eenmalige bijdrage van het rijk, waarbij verder de risico's voor rekening van de stad. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden