College neemt opnieuw maatregelen tegen de drukte

Amsterdam heeft de drukte in de stad onderschat, vindt de Rekenkamer. Hierdoor is het beleid vaag en ontbreekt het aan kennis. Het college reageert met nieuwe maatregelen.

null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente verkeerde te lang in de veronderstelling dat ze de drukte in goede banen kon leiden met 'wat spreidingsbeleid en wat meer handhaving,' zegt Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Amsterdam, dat het beleid controleert. Dinsdag verschijnt een rapport over de aanpak van de drukte in de stad.

Die aanpak bevat weinig conrete handvatten, concludeert De Ridder. "De gemeente heeft geen helder idee geformuleerd over wat ze precies wil bereiken."

Winkelaanbod
Voor de onderschatting van de drukte gelden verzachtende omstandigheden, aldus De Ridder. "De veranderingen volgden elkaar ook wel erg snel op. Het winkelaanbod in de binnenstad is in heel hoog tempo veranderd."

Ook de 840 Amsterdammers die meededen aan de enquête van de Rekenkamer, zijn kritisch. Meer dan de helft vindt dat de gemeente te weinig inzet toont om de drukte aan te pakken. De handhaving van de overlast is onvoldoende.

Nieuwe fase
Het college reageert met nieuwe maatregelen tegen de drukte. 'De aanpak gaat een nieuwe fase in,' staat in een brief die vandaag naar de gemeenteraad gaat.

In het Wallengebied is geen ruimte meer voor pleziervaart. Voor tourincars gaat op bepaalde routes in het centrum een inrijverbod gelden. Dit komt bovenop het voornemen van stadsdeel Centrum om haltes te schrappen voor deze toeristenbussen.

Segways
Amsterdam gaat na de Bierfiets, ook de strijd aan met Segways, fietstaxi's en andere bijzondere vervoersmiddelen waarop toeristen zich in grote groepen door het centrum kunnen verplaatsen. Het college wil onderzoeken hoe het deze voeruigen aan banden kan leggen. Een verbod op de Bierfiets is onlangs door de rechter uitgesteld.

Deze nieuwe maatregelen komen bovenop al eerder aangekondigde acties. Zo werkt Amsterdam aan de verplaatsing van de cruiseterminal, is een team van 140 handhavers samengesteld om de overlast in de binnenstad te lijf te gaan en heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Airbnb om illegale vakantieverhuur aan te pakken.

Nieuwe maatregelen

- Onderzoek naar verdere verhoging toeristenbelasting
- Verbod op pleziervaart in Wallengebied
- Aan de rand van de stad komen nieuwe culturele instellingen
- Inrijverbod touringcars op drukke routes
- Zoektocht naar nieuwe terreinen in de regio voor evenementen
- Bij verkoop gemeentelijk vastgoed volgt altijd een Bibob-toets
- Meer inzet van crowdmanagement in drukke straten
- Campagnes tegen vervuiling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden