'College moet raad beter informeren'

AMSTERDAM - De VVD vindt dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet voldoende informeert. De oppositiepartij wil die kwestie binnenkort in de raad aan de orde stellen.De partij vindt zo'n debat noodzakelijk na de recente affaires rond de Bosbaan, de Westermoskee en de lesbrief voor scholen.

Gisteren sprak een commissie van de gemeenteraad met burgemeester Job Cohen over de lesbrief. Cohen kreeg van de oppositiepartijen VVD, D66 en SP felle kritiek omdat hij zijn rol niet uit eigen beweging duidelijk had gemaakt. Cohen sprak twee keer met de inmiddels afgetreden wethouder Hennah Buyne over de lesbrief. Hij zei dat de lesbrief niet te veel over Geert Wilders en diens film moest gaan.

Bij latere debatten over de vraag of Buyne zich met de inhoud van de lesbrief had beziggehouden, meldde Cohen dat niet. In het eerste debat zei hij wel dat Buyne 'precies' had gezegd hoe het was gegaan, hoewel dat niet klopte.

SP-raadslid Laurens Ivens haalde daarom uit naar Cohen: ''U heeft de raad op het verkeerde been gezet en foutief geïnformeerd.'' Cohen zei gisteren dat hij zich niet had gerealiseerd dat hij eerder met Buyne over de lesbrief had gesproken.

Ook in een brief aan de raad waarin de fout van Buyne werd rechtgezet, kwam de rol van Cohen niet ter sprake. Volgens Cohen was dat een brief van de wethouder. ''De raad moest goed worden geïnformeerd en dat is gebeurd.'' Met de vraag of Buyne zich met de inhoud van de lesbrief had bemoeid had hij niets te maken, zei de burgemeester.

Cohen greep ook niet in bij het tweede debat. Ivar Manuel van D66 vond dat Cohen Buyne daarmee in de steek liet. ''Iedereen zag hoe moeilijk Buyne het had. U zat erbij en keek ernaar en deed niets.''

Cohen vond ingrijpen onmogelijk. ''Souffleren is de beste manier om te laten zien dat iemand het niet kan.''

Ivens gaat ervan uit dat Cohen 'zijn les heeft geleerd'. Een vervolgdebat wil hij niet, omdat er dan een motie van wantrouwen tegen Cohen zou moeten komen. ''Dat zou buiten alle proporties zijn. Want het gaat nergens over.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden