College heft alle parkeerplekken Frans Halsbuurt op

Alle reguliere parkeerplekken in de Frans Halsbuurt worden opgeheven: automobilisten kunnen hun auto alleen nog kwijt in de onlangs geopende Albert Cuypgarage in de Boerenwetering.

Marc Kruyswijk
De Albert Cuypgarage in aanbouw Beeld Mats van Soolingen
De Albert Cuypgarage in aanbouwBeeld Mats van Soolingen

Volgens verkeerswethouder Sharon Dijksma kan dit dienen als voorbeeld voor andere buurten.

Het College van Burgemeester en Wethouders meldt het opheffen van de plekken in een brief aan de gemeenteraad. Dit betekent dat de aanbesteding voor de herinrichting van de buurt onmiddellijk wordt stopgezet en er het komende half jaar een nieuw ontwerp zal worden gemaakt.

Autoluw
Er blijft ruimte voor parkeerplaatsen voor gehandicapten en er komen voldoende kortparkeerplaatsen voor laden en lossen, aldus het college. Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen in de Frans Halsbuurt past de ambitie van het nieuwe stadsbestuur om de stad de komende periode autoluw te maken.

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) zegt dat het opheffen van de parkeerplaatsen in de buurt een mooi voorbeeld is hoe je door auto's van straat te halen, ruimte kan maken en daarmee een buurt mooier en veiliger. Dat kan tevens voor andere buurten gelden. "Het kan ook een voorbeeld zijn voor hoe we de leefbaarheid van andere buurten kunnen verbeteren."

Discussie
In totaal is er in de parkeergarage plek voor 600 auto's. Er is lang en fel gediscussieerd over hoeveel van de in totaal 600 parkeerplaatsen in buurt tussen de Ferdinand Bolstraat en de Ruysdaelkade moesten verdwijnen. Het vorige stadsdeelbestuur stelde dat Zuid zich moest houden aan de gemaakte afspraak van 300 straatplekken minder, maar de gemeenteraad wilde een verhouding 1:1, waarmee alle 600 straatplekken zouden verdwijnen.

Volgens GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting, een van de indieners van een motie over een nieuwe opheffingsnorm, is het een goede zaak dat alle reguliere bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen. "Er is sprake van een negentiende-eeuwse stadswijk met smalle straten en heel veel auto's, dat past gewoon niet. Ik ben blij dat we nu van gelegenheid gebruik maken die die nieuwe parkeergarage die er ligt ons biedt. Dit smaakt naar meer."

Lees ook: Albert Cuypgarage: Boerenwetering stroomt weer vol

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden