College: halvering stadsdelen

Als de plannen doorgaan bestaat onder meer stadsdeel Slotervaart niet meer. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Ondanks verzet houden burgemeester en wethouders van Amsterdam vast aan halvering van het aantal stadsdelen. Als de plannen doorgaan, heeft de stad volgend jaar na de verkiezingen zeven stadsdelen: Centrum, West, Nieuw West, Zuid, Oost, Noord en Zuidoost. Volgens het college kan op deze manier de stad het best bestuurd worden. Het volgt daarmee de adviezen van de commissie-Mertens over de inrichting van het stadsdeelstelsel.

Het besluit betekent dat er ruim honderd deelraadsleden minder over zullen blijven. Hun aantal gaat terug van 322 naar 199. Het aantal stadsdeelbestuurders daalt van 49 naar maximaal 35.

Volgens het college zal de fusie van de stadsdelen veel minder consequenties hebben voor de ambtenaren. Voor het grootste deel blijft het werk hetzelfde.

De kosten van de reorganisatie zijn niet nauwkeurig bekend. Die zullen minstens 33 miljoen euro bedragen, maar mogelijk meer.

Vooral in de PvdA en in de westelijke stadsdelen kwam na het oorspronkelijke advies van de commissie-Mertens veel verzet op gang tegen de voorgestelde fusies. Bestuurders en deelraadsleden ontwikkelden een alternatief waarin er niet twee, maar drie stadsdelen zouden overblijven in het westen van de stad. Cohen legt dit alternatief naast zich neer.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij (Oud-West), een van de aanvoerders van het verzet, is teleurgesteld. ''Acht van de tien stadsdelen waren hier tegen. In West waren zes van de zeven stadsdelen voor het behoud van drie stadsdelen. Daar is amper naar geluisterd.''

Volgens hem blijven er zeven mega-stadsdelen over met minder bevoegdheden. ''Een verloren zaak,'' aldus Olij.

Hij gaat er vanuit dat de PvdA-fractie het voorstel van het college steunt, net als een meerderheid van de rest van de raad. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden