College: Artis mag kuikens kweken als roofdiervoer

Dat Artis tijdens Pasen in het kader van een educatieprogramma voor schoolkinderen vogelkuikens liet uitbroeden om die na afloop aan de roofdieren te voeren, is voor het college geen reden in gesprek te gaan met de dierentuin.

Volgens Van Lammeren zorgt het programma voor onnodige slachtoffers. Beeld anp
Volgens Van Lammeren zorgt het programma voor onnodige slachtoffers.Beeld anp

Johnas van Lammeren van de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren trok in april aan de bel over dit educatieprogramma en riep het college, dat subsidieverstrekker is van Artis, op in gesprek te gaan met de dierentuin over dit vermeende dieronvriendelijke programma.

Het partijlid zette namelijk vraagtekens bij de educatieve waarde van het programma - in beschouwing nemende dat een ei van nature uitgebroed zou worden door een kip, niet een broedmachine. Tevens zou het programma voor extra onnodige dierlijke slachtoffers zorgen, 'omdat er jaarlijks helaas al 30 miljoen mannelijke kuikens uit de eierindustrie vergast of versnipperd worden'.

Verantwoord
Het college ziet echter geen reden de dierentuin op het gedrag aan te spreken, omdat ervan uit wordt gegaan dat Artis verantwoord met het uitbroeden van eieren omgaat.

'De dieren worden verzorgd door een voldoende aantal vakbekwame personen. Artis werkt volgens een beleidsprotocol, en voert een inzichtelijk register van elk dier of elke diergroep,' schrijft het college.

Het college acht het broedprogramma ook weldegelijk van toegevoegde waarde als educatieve activiteit voor kinderen. 'Er gaat een wereld open als ze in het broedmachinehuis kunnen zien dat er uit een ei een kuiken tevoorschijn komt. Overigens komen in Nederland kippen die worden ingezet voor vleesproductie of het leggen van eieren ook uit de broedmachine.'

Lees ook: Lieve kuikens werden dumpkippen: 'Stop dat achterlijke gedrag'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden